Vildsvinen var uppe till debatt på Moderatstämman.
Vildsvinen var uppe till debatt på Moderatstämman. Bild: Stefan Bennhage/TTELA

M-politiker ville se tuffare tag mot vildsvin

Frågan om vildsvin som går loss i skog och på jordbruksmark delar stad och land. Det menar Johan Abrahamsson (M) kommunstyrelseordförande i Mariestad som vill att Moderaterna ska skärpa sin politik i frågan.
– Det lovar jag, när vi får in vildsvinen i parker och stadsmiljöer kommer vi få en diskussion om vildsvinen, säger han.

ANNONS
|

I oktober gick polisen ut och varnade om att det hade varit ovanligt många viltolyckor i Västsverige. Och det är just nu högsäsong för älg och vildsvin på våra vägar.

På lördagens partistämma i Västerås beslutade Moderaterna att driva på för att handläggningen av skyddsjakt av vildsvin och dovhjort hanteras snabbt och att verka för att en viltmyndighet upprättas, vilket är i linje med Alliansens förslag 2014.

Totalt handlade fem motioner från ombuden om vilt. En av dem som hade velat gå längre än stämman är Johan Abrahamsson, ombud från Västra Götaland och kommunstyrelseordförande i Mariestad.

ANNONS
Johan Abrahamsson (M), ombud från Västra Götaland.
Johan Abrahamsson (M), ombud från Västra Götaland. Bild: Anna Ekström

Han tycker att frågan om vildsvin är en typisk fråga som delar stad och land och ser en bristande förståelse från storstadsbor.

– Nu börjar vildsvinen faktiskt närma sig stadskärnorna. Och det lovar jag, när vi får in vildsvinen i parker och stadsmiljöer kommer vi få en diskussion om vildsvinen. Men vi på landsbygden har märkt de här problemen länge, säger han.

Han säger att de växande vildsvinspopulationerna har gjort att skadorna för jordbrukare och skogsägare har blivit enorma.

Krävs att de når städerna

Inför stämman hade moderater i Mariestad lagt fram ett förslag om att M ska verka för en nationell handlingsplan för att minska vildsvinsstammen.

– Vi måste få till en reglering, för antalet ökar lavinartat, säger Johan Abrahamsson.

Han vill också att M ska driva på för en lagändring så att fler alternativ av fällor, liksom ny teknik tillåts för att komma åt vildsvinen och att man ska underlätta handel med vildsvinskött.

– Det handlar om allt från ny teknik till enklare byråkrati runt detta. Att vi lättare får tillstånd att testa nya fällor, nya jaktsätt. Byråkratin tar alldeles för lång tid. Skadorna kommer på en natt, och då måste man vara snabbare på frågorna, säger han.

Enligt partistyrelsen arbetar Moderaterna redan för att förenkla för jägare att sälja kött, bland annat genom att tillåta småskalig försäljning direkt till privatpersoner. Redan idag är det också tillåtet att jaga med godkända redskap och fällor.

ANNONS

LÄS MER:Mycket står på spel när Moderaterna samlas till stämma

ANNONS