Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

M och SD begär att regeringen ska införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M och SD i gemensak sak för tiggeriförbud

Riksdagens justitieutskott föreslår skärpta straff för människohandel, bland annat för att försvåra tiggeri. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill, i en gemensam reservation, gå längre och även införa ett nationellt tiggeriförbud.

I reservationen skriver M och SD att skärpta straff för människohandel, samt att det nya brottet människoexploatering införs, kan ha "en viss avskräckande effekt", när det gäller tiggeri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det räcker inte, det kommer inte att förhindra tiggeri någon större utsträckning, hävdar de och framhåller: " För att komma till rätta med tiggeriet och den utsatthet och de andra problem det är förknippat med bedömer vi att det behövs ett nationellt förbud mot tiggeri." Därför bör regeringen uppmanas att återkomma med ett sådant förslag.

Men majoriteten i utskottet anser inte att lösningen ligger i ett förbud. Utskottet pekar på att kommunerna har vissa möjligheter att reglera tiggeri via den lokala ordningsstadgan.

Vad gäller brottet människohandel föreslår utskottet riksdagen att minimistraffet för mindre grovt brott ska vara sex månader. Maxstraffet för koppleri, det vill säga att organisera prostitution, höjs till tio år.

Det nya brottet människoexploatering ska straffa utnyttjande av människor för arbete eller tiggeri. Det avser situationer där utsatta personer tvingas, vilseleds eller utnyttjas för tvångsarbete, arbete under orimliga villkor eller tiggeri. Straffet ska vara fängelse i högst fyra år eller, om brottet bedöms som grovt, mellan två och tio års fängelse.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.