Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M). Bild: Hanna Franzén/TT

M och KD lägger fram budget

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram ett budgetförslag tillsammans, skriver Dagens Nyheter. Nyheten kommer samtidigt som Centern och Liberalerna förhandlar med Socialdemokraterna om regeringsmakten.

Den 12 december ska riksdagen rösta om statsbudgeten. Nu lägger två av de fyra Allianspartierna fram sin gemensamma budget.

– Det vore mycket bättre om C och L förhandlade med oss om borgerlig politik, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till DN.

För att få igenom sin budget hade partierna dock behövt Sverigedemokraternas stöd, och enligt Svantesson har partiet inte haft kontakt med Moderaterna inför budgetförslaget.

Samtidigt förhandlar Stefan Löfven (S) nu med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet om stöd för en fortsatt rödgrön regering. Men kraven från C och L om en liberal politik, som att värnskatten ska avskaffas och att rut-avdraget utvecklas, försvårar ett eventuellt samarbete.

LÄS MER: Socialdemokraterna ökar mest i ny mätning

På fredag ska Löfven lämna sin första rapport till riksdagens talman och på måndag en andra. Då kan talmannen föreslå att riksdagen ska rösta om Löfven som statsminister eller ge honom mer tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.