Gunnar Strömmer (M), partisekreterare.
Gunnar Strömmer (M), partisekreterare. Bild: Stina Stjernkvist/TT

M-ledningen vill utreda slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning av slöjförbud i grundskolan och förskolan, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
|

– Att slöja på barn är ett uttryck för en syn på heder och en syn på flickor som måste motverkas är de allra flesta överens om. Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger Gunnar Strömmer, (M), partisekreterare till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har sex motioner på temat om slöjförbud kommit in till partiet inför stämman i oktober. Internt är det en fråga som delar partiet i för och emot. Men nu är alltså ledningen enig om att de står bakom en statlig utredning om slöjförbud i förskolan och grundskolan.

ANNONS

LÄS MER: 27 av 40 förskolor stödjer slöjtvång

Medlemmarna bakom motionerna för förbudet ska enligt DN hävda att syftet är att motverka hedersförtryck. Men för att lyckas med det skulle det krävas en bredare strategi, anser partisekreteraren.

I Staffanstorp är kommunstyrelsens ordförande moderat. Där har man beslutat om att man inte accepterar slöja i kommunen. Beslutet uppskattas dock inte av ledningen i Stockholm, som anser att partiet ska ha ett gemensamt förhållningssätt i hela landet.

– Man får inte försätta lärare, skolledare och elever i gråzoner som ställer till det, säger Strömmer till DN.

Nu återstår det för partistämman att ta ställning.

ANNONS