Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget att som statsministerkandidat försöka bilda regering genom en omröstning i riksdagen.
Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget att som statsministerkandidat försöka bilda regering genom en omröstning i riksdagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

M-ledaren väntas få historisk nobb av riksdagen

Ulf Kristersson blir sannolikt inte Sveriges nästa statsminister under onsdagen. Det i sig är en historisk händelse – aldrig någonsin har talmannens förslag ratats av riksdagen. "Idag är en tung dag för Alliansen", skriver Ulf Kristersson på Facebook.

ANNONS
|

En majoritet väntas rösta nej till M-ledaren Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister och en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det står klart sedan Annie Lööf på onsdagsmorgonen gav beskedet att Centerpartiet kommer att rösta nej till Kristersson.

– Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Liberalernas Jan Björklund gav samma besked redan under förra veckan. Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning till Kristersson, men sagt att de kommer att kräva inflytande över politiken. Men i och med de två allianspartiernas besked kommer ett SD-stöd i slutändan inte spela någon roll.

ANNONS

Historiskt att riksdag ratar kandidat

I praktiken innebär det en historisk händelse i riksdagssammanhang. Aldrig någonsin har en riksdag röstat nej till talmannens förslag till statsminister.

Kristersson uttryckte på onsdagen sitt missnöje på sin Facebook-sida.

"Idag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik", skriver han.

LÄS MER: Kristersson: Tung dag för Alliansen

Han skriver att Centern och Liberalernas agerande, tvärtemot vad de själva påstår, ger SD inflytande. Kristersson berättar också att han är frustrerad över situationen.

Talmannen har tre försök kvar

Efter onsdagens omröstning i riksdagen är det dags för talmannen Andreas Norlén att fatta nytt beslut gällande hur man går vidare.

Han kan bland annat välja att:

• Ge Annie Lööf ett sonderingsuppdrag, på samma sätt som Löfven och Kristersson tidigare fått, och samtala mellan de olika partierna för att samla ihop ett möjligt regeringsalternativ.

• Eller lägga ett skarpt förslag om Stefan Löfven som statsminister och se huruvida riksdagen tolererar honom.

ANNONS

LÄS MER: Löfven inte beredd att chansa i riksdagen

Kan inte tvinga någon

Talmannen kan totalt lägga fyra förslag, och på onsdagen har han troligen avverkat det första av dem.

Talmannen kan dock inte tvinga någon partiledare att ställa upp på en omröstning, utan det bygger på att den tilltänkta kandidaten vill bli föreslagen i riksdagen.

– Det blir litet udda om talmannen föreslår en kandidat som inte vill bli vald. Däremot är min grundläggande uppfattning att alla partiledare är potentiella statsministerkandidater och att det rimligen bör ingå i deras arbetsbeskrivning att därmed stå till förfogande, säger Andreas Norlén till TT.

Om Andreas Norléns samtliga fyra förslag ratas av riksdagen går det till ett så kallat extra val.

Fakta: Vad händer nu?

TT

14 november:

Riksdagen röstar klockan nio om Ulf Kristersson som statsminister. För att bli vald måste han få färre än 175 röster emot sig.

15 november:

Om Kristersson blir vald till statsminister, kommer han att lägga fram sin regeringsförklaring i riksdagen och presentera sina ministrar. Därefter sker skifteskonselj på Slottet, då regeringsskiftet formellt sker.

Övergångsregeringen presenterar budgetpropositionen. Om Kristersson blir vald ställs debatten in och flyttas till den 12 december, då riksdagen ska besluta om budgetramarna.

Röstas Kristersson ned den 14 november hålls budgetdebatten som planerat.

Källa: Riksdagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS