Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Marko Säävälä / TT

M kräver svar av Hallengren: S mörkar

Moderaterna kallar socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet efter att regeringen nekat Coronakommissionen underlag som rör pandemihanteringen.

ANNONS

– Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna väljer att mörka information när vi nu måste få fram alla svar på de frågor som finns runt coronahanteringen, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

"Kan ej lämnas ut"

Kommissionen vill också ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet, där bland annat statsministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår.

Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet, vilket Dagens Medicin rapporterade om under torsdagen.

ANNONS

– Det är den allvarligaste krisen vi haft i Sverige i modern tid och den väljer Socialdemokraterna att försöka mörka, sätta partiets intressen före landets intressen, säger Waltersson Grönvall till TT.

– Det är bara att titta på de två tidigare delbetänkanden som kommit och den kritik som regeringen fått.

Möten nästa vecka

Riksdagens socialutskott hade ett möte under fredagseftermiddagen där frågan om att kalla socialminister Lena Hallengren (S) till utskottet togs upp.

– Vi ser stor vikt i att vi får möjlighet att ställa och få svar på frågor till ansvarigt statsråd direkt. Så det är vad som kommer ske framöver så fort vi får en tid. Det är anmärkningsvärt, kommissionen har fått ett uppdrag i analysera hur vi hanterat pandemin och då är det naturligt att man får ta del av de underlag som krävs, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

I en skriftlig kommentar säger Hallengrens pressekreterare att socialministern sedan tidigare är inbokad att närvara vid ett utskottsmöte på tisdag nästa vecka, och att ledamöterna då är fria att ställa vilka frågor de vill.

Gällande vilka handlingar som lämnats ut eller inte hänvisar man till Regeringskansliet.

Ulrika Langels, presstalesperson på Regeringskansliet, skriver i ett mejl att Coronakommissionen har fått ta del av en mycket stor mängd uppgifter och handlingar. Hon hänvisar vidare till den förordning som gör myndigheter skyldiga att lämna ut uppgifter till kommissionen.

ANNONS

"De personliga noteringar som tjänstemän eventuellt kan ha gjort till stöd för minnet är dock inte uppgifter som Regeringskansliet förfogar över. De anteckningsböcker med mera som kommissionen har bett att få ta del av omfattas alltså inte av skyldigheten i förordningen."

Coronakommissionen ska publicera sitt slutbetänkande den 25 februari.

Fakta: Dessa handlingar har lämnats ut

Coronakommissionen har, enligt Regeringskansliet, bland annat fått del av följande handlingar:

Underlag från arbetet med mål och strategi för regeringens hantering av coronapandemin

Underlag från analysarbetet med anledning av utlåtanden från externa experter där fokus för arbetet enligt beställningen var ett positivt och ett negativt scenario för pandemins utveckling

Utvärdering av RK KH:s hantering av coronapandemin

RK KH:s loggbok och krisdagbok

Rapporter om smittspridningen från ambassaderna i Rom, Wien och Reykjavik 200201–200311

Grafiska lägesbilder och lägesbilds-pm från januari till april 2020

Planeringsunderlag för sommar och höst 2020

PowerPoint-bilder gällande strategiska diskussioner om Covid-19 under mars-maj 2020

Mål och scenarier februari 2020-juni 2021

Inom kort kommer kommissionen att få ta del av intern e-post som skickats mellan vissa statssekreterare och presschefen under våren och hösten 2020.

Källa: Regeringskansliet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS