Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att riksdagen snabbinkallas. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att riksdagen snabbinkallas. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

M: Kalla in riksdagen och förläng undantagslagen

Moderaterna vill att regeringen i dag eller senast i morgon går till riksdagen och begär en förlängning av krislagstiftningen man fick igenom i våras.
– Det skulle ge regeringen de befogenheter man kan behöva ha i mellandagarna och över nyår, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

ANNONS

I våras fick regeringen igenom undantagsparagrafer i smittskyddslagen som möjliggjorde för regeringen att snabbt fatta drastiska beslut för att stoppa smittspridningen utan att först höra riksdagen.

Lagen hade möjliggjort nedstängningar av köpcentra, flygplatser och tåg och stoppa allmänna sammankomster men användes aldrig. När lagen som var tillfällig gick ut i somras förlängdes den aldrig.

I stället har regeringen sagt att man arbetar med en särskild pandemilag. Först skulle den komma till sommaren 2021, något som sen ändrades till mars. Senaste beskedet från regeringen är att man nu vill ha den på plats redan i januari.

Men Moderatledaren anser att det inte räcker.

ANNONS

– Om de vill skynda på den här processen, vilket vi tycker att man borde göra, och inte vänta vare sig till mars eller mitten av januari, så är vi beredda att omedelbart medverka till att kalla in riksdagen och fatta beslut kommande dygn och återinföra den krislagstiftning som vi hade i våras, säger Kristersson.

– Den är inte perfekt men den skulle ge regeringen de befogenheter som regeringen skulle kunna behöva under mellandagarna och nyårsdagarna en bit in i januari i väntan på att den nya lagen kan träda i kraft, säger han.

Owe Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS