Partiledare Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partisekreterare Gunnar Strömmer är med på bussturnén som kommit till Västsverige.
Partiledare Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partisekreterare Gunnar Strömmer är med på bussturnén som kommit till Västsverige. Bild: Stina Stjernkvist/TT

M: Gör det lättare att publicera bilder på misstänkta

Moderaterna vill göra det lättare för polisen att publicera bilder på misstänkta under pågående brottsutredningar. De vill också att butiksägare ska få dela övervakningsfilmer.
– Polisen behöver rätt ofta allmänhetens hjälp och då ska det ske i ordnade former, säger Ulf Kristersson, moderaternas partiledare.

ANNONS
|

Moderatledaren är ute på en bussturné som under fredag åkt runt i Västsverige. I samband med besöken lanserade partiet ytterligare ett valförslag som rör lag och ordning. Den här gången låg fokuset på de så kallade vardagsbrotten.

I ett pressmeddelande berättar moderaterna att de bland annat vill skärpa straff på inbrott och stärka tullverkets befogenheter. De vill också att fler utländska medborgare som avtjänar fängelsestraff i Sverige ska utvisas.

Lättare att publicera bilder på misstänkta

De lägger även som förslag att polisen ska få större möjlighet att publicera bilder på misstänkta gärningsmän under pågående brottsutredning.

I dag säger reglerna att det måste gälla brott som ger längre straff än sex månader och att det är av synnerlig vikt för polisens fortsatta arbete.

ANNONS

Moderaterna vill att kravet på strafflängd stryks och att begreppet "synnerlig vikt" mjukas upp.

– Det är rätt många brott, vardagsbrott som det kallas även om det inte finns något vardagligt med dem, där vi tror att polisen skulle ha nytta av den möjligheten, säger Ulf Kristersson.

Med tanke på hur snabbt saker och ting sprids i sociala medier. Är du inte orolig för att personer som inte är dömda för brott kan hängas ut?

– Det här är absolut inget man ska ta lättvindigt på. Men man kan inte heller ta lättvindigt på att människor kan begå ett stort antal brott och komma undan med det, säger Ulf Kristersson.

Inte en stor fråga hos polisen

När Storgöteborgs polischef Erik Nord får höra förslaget konstaterar han att han inte motsätter sig det utan att det kan vara ett verktyg bland flera.

– Sen kan jag inte påstå att jag upplever det som ett trängande behov. Det är ingen stor fråga och inte något jag upplever att det pratas särskilt mycket om i poliskorridorerna, säger han.

Erik Nord berättar att polisen i dag enbart använder bildpublicering som en sista utväg. Han påpekar också att han känner sig trygg med att polisen kan göra rimliga bedömningar när det ska användas.

ANNONS

– Men om det blir såhär hade vi fått samla oss och komma överens på nationell nivå om vad som är rimligt, säger Erik Nord.

Butiksägare ska få dela övervakningsfilmer

Bland Moderaternas valförslag finns ytterligare en fråga som gäller bildhantering. Nämligen att butiksägare ska få dela övervakningsfilmer med varandra.

– Det vi vill titta på är möjligheten att dela information med varandra. Det ska också ske i rättssäkra former, säger Ulf Kristersson.

Partiledare berättar att han inte kan säga exakt hur det ska gå till men att det behöver vara ett slutet och säkert IT-system.

– Vi har förorter som är väldigt plågade av ständiga inbrott och stölder. Har man tillstånd att ha kamera skulle man också kunna dela bilder och filmer med andra, säger han.

"Stänger inga dörrar"

Justitie- och inrikesministern, Morgan Johansson (S), stänger inga dörrar och säger att förslagen kan tittas vidare på.

– Det finns ju en integritetsaspekter här att ta hänsyn till förstås, och vad jag förstår så resonerar man som så att detta skulle fungera utifrån något typ av slutet system. Men då gäller det också att det fungerar, säger han och fortsätter:

– Jag avvisar inte det här, utan det låter som ett förslag som man kan fundera vidare på faktiskt, säger han.

ANNONS

Gällande spridning av bilder på personer som är oskyldigt misstänkta menar han att ett mer detaljerat förslag behöver presenteras.

– Om man ska göra på detta sätt så gäller det att se till så att dessa bilder inte kommer ut på ett brett plan, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS