Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
'Det är obegripligt för mig att regeringen och stödpartierna inte skjuter till mer resurser, för Åklagarmyndigheten går på knäna', säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M. Arkivbild.
"Det är obegripligt för mig att regeringen och stödpartierna inte skjuter till mer resurser, för Åklagarmyndigheten går på knäna", säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M. Arkivbild. Bild: Jessica Gow / TT

M: Åklagarmyndigheten går på knäna

Moderaterna vill ge Åklagarmyndigheten 75 miljoner mer nästa år än vad regeringen, C och L har avsatt i budgeten.
– Regeringen har slarvat här, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M.

Moderaterna anslår i sitt budgetalternativ 1,7 miljarder kronor mer till rättsväsendet än i regeringens och samarbetspartiernas budgetförslag för 2021.

En av posterna är mer pengar till Åklagarmyndigheten, en fråga som blivit aktuell sedan myndigheten larmat om att den måste ha mer resurser för att inte bli en flaskhals i rättskedjan.

– Det är obegripligt för mig att regeringen och stödpartierna inte skjuter till mer resurser, för Åklagarmyndigheten går på knäna, säger Elisabeth Svantesson.

– Vi ser att det behövs en ambitionshöjning. Fler aspiranter behöver tas in, så att det kan bli fler åklagare på sikt. Men då behövs mer pengar.

Även V, KD och SD har kritiserat att det inte finns några extra pengar avsatta i nästa års budget.

– Regeringen har slarvat här, så om de inte gör sitt jobb, får oppositionen helt enkelt köra över dem, säger Svantesson.

Hon vill dock avvakta den fortsatta budgetbehandlingen i riksdagen innan hon berättar exakt hur det skulle gå till.

Senast nästa tisdag ska oppositionspartierna presentera sina budgetalternativ. Senast då kommer M också att ge besked om partiet stödjer Vänsterpartiets initiativ att försöka ta bort förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för unga som finns med i budgetpropositionen.

Maria Davidsson/TT