Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mördade sin flickvän i eldsvåda - döms

Kvinnan ville avsluta förhållandet med mannen i 65-årsåldern - men han hängde sig kvar. – Det var svårt att få honom att förstå att hon verkligen ville bryta upp, har målsägandebiträde Mari Scaub sagt. Det kan ha fått mannen att döda henne, enligt misstankarna. I somras ska han ha tänt eld på den skärgårdsvilla kvinnan befann sig i och hon brann inne. Nu döms mannen till fängelse i 16 år.

I början av juni förra året brann ett skärgårdshus på en ö i Haninge kommun ner till grunden.
Ett par i 65-årsåldern befann sig i huset. Först verkade det vara en tragisk olycka där mannen lyckades fly undan lågorna men inte kvinnan som dog i branden.

Snart började dock polisen misstänkta att mannen anlagt branden just för att döda sin flickvän.

LÄS MER: Misstänkt mördare ändrade version - rättegången tas om 

Ville avsluta förhållandet

Under utredningen har det framkommit att kvinnan ville avsluta förhållandet.
En nära anhörig till kvinnan har berättat i polisförhör att kvinnan, flera gånger, försökt göra pauser i förhållandet. Hon tyckte att mannen hade blivit jobbig och efterhängsen.

Den anhöriga berättar också om att kvinnan en gång blivit rädd för mannen när han blev väldigt arg.
– Deras mamma ville avsluta relationen med den här mannen av olika skäl, men han hade svårt att förstå att hon ville det, har även barnens målsägandebiträde Mari Scaub sagt.

LÄS MER: Rättegången måste göras om efter nya uppgifterna 

Ändrat version

Men mannen har från början nekat till brott. Han har dock lämnat olika förklaringar till vad som hänt under hela rättsprocessen.

Han åtalades för mordet och i åtalet skrev åklagaren att mannen misstänks för att ha "dödat NN genom att anlägga en brand i det hus där hon befann sig. Döden orsakades av kolmonoxidförgiftning och/eller brännskador"

Han ställdes inför rätta och när rättegången avslutades meddelade rätten att de ansåg att mannen var skyldig. Men innan han fick sin dom skulle han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Misstänkta pojkvännens första ord efter mordkvällen 

Fick göras om

Och då, plötsligt under den rättspsykiatriska undersökningen, kom mannen med en ny version om vad som hänt den där sommarkvällen, vad han sa har advokaten inte velat säga.

Då uppstod en jävsituation.
– I och med att man kommer med nya uppgifter ansåg tingsrätten att man inte kan utesluta att de uppgifterna kommer att ha betydelse i skuldfrågan. Och har man en gång kommit fram till att han är skyldig till mord så kan de inte objektivt rättsbedöma de nya uppgifterna och då är det jäv, förklarade då hans advokat Kerstin Koorti.

Rättegången fick därför göras om.

Fängelsestraff

Och nu har mannen dömts till fängelse i 16 år.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att de har kommit fram till att "den åtalade mannen medvetet anlagt en brand i bensin i sommarstugans sovrum och därigenom med avsikt dödat kvinnan". 

Tingsrätten anser att det finns ett antal försvårande omständigheter: kvinnan måste ha upplevt en påtaglig dödsångest, mannen var närstående till kvinnan och kvinnan befann sig i gärningsögonblicket i en skyddslös ställning.

LÄS MER: Sista sms:et före det misstänkta mordet

Sista versionen - en olycka

Tingsrätten konstaterar att mannen lämnat olika versioner under hela utredningen. I domen framgår att mannens senaste version - allt var en olyckshändelse.
Han påstår att han höll en petflaska med alkylatbensin och i närheten stod ett doftljus som brann. När han skruvade av locket för att dricka innehållet, på grund av sin ångest, sa det "boom" och flaskan fattade eld.

Han tappade sedan flaskan framför sin flickvän, som han tror då fick bensin över sig. Flaskan studsades runt på golvet och den brännbara vätskan spreds i sovrummet. Även elden spred sig och han berättade för rätten att han såg eldsvådor i sängen, där flickvännen låg.
Han påstår att han försökte hjälpa henne ut, men lyckades inte.

Och just det faktum att han ändrat sig gör att rätten anser att hans trovärdighet minskar: "hans uppgifter är påhittade", skriver rätten. De benämner också mannens version som märklig och som en efterhandskonstruktion. 

Ett erkännande

Enligt deras mening har han anpassat sin berättelse utifrån bevisning som kommit fram under utredningen. Och liksom tidigare versioner motbevisas hans senaste version av den tekniska utredningen.

Däremot konstaterar tingsrätten att mannen "numera medger att han hanterat bensin i sovrummet och att (flickvännen) med största sannolikhet fått på sig bensin i samband med detta".

Rätten sammanfattar med att skriva: "Enligt tingsrättens mening ger utredningen ett entydigt stöd för att (mannen) anlagt branden och att han med avsikt berövat (sin flickvän) livet. Han ska därför dömas för mord".

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.