Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mördade gravida frun inför barnen - kräver sänkt straff

Mannen högg ihjäl sin gravida fru i deras hem - när deras två barn såg på. Barnen flydde till en granne. Pappan dömdes till fängelse i 18 år - men tyckte straffet var för hårt och överklagade. Nu pågår rättegången i hovrätten.

Parets gräl slutade med att mannen tog fram en kniv och knivhögg sin hustru, som han varit gift med sedan början av 2000-talet.

I bostaden i Jönköping, fanns parets två barn som såg när mamman höggs till döds.
– Hon lyfte en stol för att skydda sig och sa, "låt mig vara för mina barns skull", berättade ett av barnen i polisförhör. 

Barnen sprang till sina grannar som hjälpte dem att larma SOS. Men det var försent. Kvinnan fördes till sjukhus där hon dödförklarades.

LÄS MER: Polisen misstänker: Pappa mördade mamma - när barnen såg på

Var gravid

Kort därpå kunde mannen gripas misstänkt för att ha dödat sin fru. Men vad han inte visste var att hon var gravid. Det framgår i den tingsrättsdom som meddelades i slutet av april i år. Då dömdes mannen till fängelse i 18 år, och utvisning, för mordet och för att ha misshandlat sina barn.

LÄS MER: Mammans vädjan innan mordet: "Låt mig vara för mina barns skull" 

Blev arg på frun

Under utredningen berättade maken att han dödade sin fru för att han blev arg på henne när hon inte ville gå och lägga sig.
– Hon ville inte. Och då blev jag jättearg alltså, säger han och berättar hur han lyfte upp henne och bar henne in till köket.

Då såg han en kniv.
– Jag vet att jag stack henne två gånger.

Men han påstår att han inte ville döda henne.
– Jag vet att kniven kan användas för att dödas men den där stunden har jag inte tänkt det.

Tappade respekten

Men redan före grälet ska paret ha haft problem. Mannen tyckte att hustrun hade förändrats. Förr brukade de kramas och pussas men han fick inte längre någon kärlek, ansåg han.
– Vi tappade respekten för varandra, sa han i förhör.

Något som även åklagare Lisa Hedberg berättat om:
– Han har själv uppgett, såvitt man kan förstå honom, att han har upplevt att hans fru har ändrat sig och att de har bråkat, bland annat om pengar. Han har känt sig stressad över att han inte har något arbete och att han ska ha behövt be sin hustru om pengar och han har känt att hon har nedvärderat honom. Han har också bett henne att förändra sig så att hon blev som tidigare men han har inte upplevt någon förändring och då, såvitt jag förstår, har det lett till det här mycket tragiska.

Som en försvårande omständighet nämner tingsrätten "att brottet skett i närvaro av makarnas barn". "Med hänsyn till detta kan brottet inte anses vara mindre grovt. Mannen ska därför inte dömas för dråp utan för mord".

Men mannen var inte nöjd med domen. I ett överklagande skriver hans advokat att "straffvärdet för den gärning som inneburit att NN berövat XX livet är lägre än fängelse 18 år".

Vill inte betala skadestånd till barnen

I den framgår också att han inte vill betala skadeståndet till sina barn på 65 000 kronor vardera. Hans advokat skriver också att han riskerar att "utsättas för skyddsgrundande behandling om han återvänder till sitt hemland".

Åklagaren anser däremot att han bör straffas hårdare för brotten: "omständigheterna är så pass försvårande att de motiverar ett straff om fängelse på livstid". Omständigheterna hon nämner är just att barnen såg hur deras pappa dödade deras mamma och att "barnen fruktat för sina egna liv". En annan omständighet är att offret och gärningsmannen är närstående, och att brottet skedde i deras gemensamma hem.

På måndagen startade rättegången i hovrätten och den kommer nu att pågå under några dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.