Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Holmström, Nobelpristagare i ekonomi, Oliver Hart, Nobelpristagare i ekonomi, Bernard Feringa , Nobelpristagare i kemi, Fraser Stoddart , Nobelpristagare i kemi, Jean Pierre Sauvage, Nobelpristagare i kemi, Michael Kosterlitz , Nobelpristagare i fysik, Duncan Haldane, Nobelpristagare i fysik.

Måste inte vara smart för Nobelpriset

Nobelpristagarna har landat i Stockholm. En av dem har svårt att skilja på höger och vänster. En annan säger att man inte måste vara smart för att få Nobelpriset, det räcker med tur.

Första frågan på den gemensamma pressträffen med Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi kom att handla om USA:s tillträdande president Donald Trump, som upprepat uttalat misstro mot vetenskap.

Oliver Hart, en av pristagarna i ekonomi, har tidigare uttryckt oro över många av Trumps åsikter. Bengt Holmström, som delar priset tillsammans med Hart, uttrycker en mer generell oro över den politiska utvecklingen i USA och Europa.

- Någonting håller på att hända. Folk verkar inte bry sig om vem som representerar dem och det är en olyckbådande utveckling. Demokratin är under attack, säger Holmström.

Smart inget måste

Det har nu gått två månader sedan Nobelkommittén tillkännagav pristagarna och det har minst sagt varit en omvälvande tid.

- Du måste anpassa dig till ett fullständigt nytt liv på bokstavligt talat bara några minuter, säger Fraser Stoddart som delar kemipriset med Bernard Feringa och Jean-Pierre Sauvage.

Nu är Nobelveckan i gång och på lördag väntas årets bankett för några av världens smartaste personer. Eller?

- Du måste inte vara smart för att få Nobelpriset, du måste bara upptäcka något och för att upptäcka något måste du inte vara smart, du behöver ha tur, säger fysikpristagaren Duncan Haldane.

Höger och vänster

Varje år frågar också Nobelmuseet de nya pristagarna om de vill donera ett personligt föremål som är kopplat till deras forskning och liv. I år utökas utställningen med bland annat en klättringsguide från norra Wales, på vars klippor fysikpristagaren Michael Kosterlitz har tillbringat mycket tid.

Till samlingen kommer också ett litet par träskor, som en påminnelse om höger och vänster.

- Jag har hela min karriär haft svårt att skilja på höger och vänster. När jag växte upp på gården hade jag som en liten pojke små träskor, och när du gör misstaget att sätta höger fot i vänster träsko så gör det så ont att du kommer att lära dig att skilja på höger och vänster, berättar nederländaren Bernard Feringa.