Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Måste bli stopp på den här utvecklingen"

Andelen som mist sin sjukpenning de senaste åren är högst bland reumatiker och personer med andra sjukdomar i rörelseorganen.

På tre år har andelen patienter med sjukdomar i rörelseorganen som fått sjukpenningen indragen stigit från knappt 2 procent till nära 18 procent. Kurvan har inte stigit så brant för någon annan diagnosgrupp.

- De signaler jag fått är att många inte får komma till tals med Försäkringskassan, får bidrag indragna och helt enkelt hamnar mellan stolarna, säger Lotta Håkansson som representerar 48 000 medlemmar.

Hon konstaterar att sjukskrivna uppmanas att ta ett mindre fysiskt krävande jobb – jobb som kanske inte finns.

- Det kan vara möjligt om man får anpassning, rehabilitering och stöd men där brister det ju också, säger Lotta Håkansson.

Hon upprörs också över att boende i de nordligaste länen, Dalarna samt Gotland i väsentligt högre grad än andra fått sjukpenningen indragen.

- Norrut och i glesbygd har man slagit till rejält. Man kan fråga sig vad det beror på, säger Lotta Håkansson som hoppas att Reumatikerförbundet och andra patientorganisationer involveras i den fortsatta diskussionen.

Till gruppen sjukdomar i rörelseorganen räknas bland annat artros och andra reumatiska sjukdomar, osteoporos (benskörhet) och ryggsjukdomar och ryggvärk.