Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hittills har bara ett fåtal handgranater lämnats in under sprängmedelamnestin, berättar projektledare Bengt Grönlund. Arkivbild.

Många vill lämna sprängmedel till polisen

Sprängmedelamnestins första månad har gett oväntat stor utdelning: Mer än 700 personer har hört av sig till polisen om explosiva medel som borde hämtas. Bara några få av samtalen har handlat om handgranater.

Amnestin pågår 15 oktober–11 januari och gäller explosiva varor som till exempel handgranater, sprängämnen och pyrotekniska artiklar.

Det främsta målet med amnestin är att minska tillgången på sprängmedel i kriminella kretsar.

- Det har kommit in mer än vad vi trodde, fler ärenden och större mängder, men det kanske inte har kommit in så mycket av det som var avsikten med amnestin, säger Bengt Grönlund, kommissarie och projektledare.

Hårt tryck

Förhoppningen är att personer i kriminella kretsar ska passa på att göra sig av med sprängmedel när det är möjligt att göra det utan att riskera straff. Men även under amnestin är det svårt att lämna explosiva varor ifrån sig utan att avslöja sin identitet, eftersom man måste kontakta polisen och ange en plats där sprängmedlen kan hämtas. Även om man inte måste berätta vem man är, så kan det avskräcka.

- Jag vet inte i vilken mån kriminella litar på polisen, säger Bengt Grönlund.

Amnestin medför ett hårt tryck på polisens nationella bombskydd, som under den första månaden har fått 401 uppdrag med koppling till amnestin.

Varje gång någon kontaktar polisen och berättar om explosiva varor åker först en polispatrull ut och gör en bedömning. I vissa fall kan patrullen ta hand om det som anmälts, men om det bedöms vara för riskabelt får nationella bombskyddet ta över.

354 kilo krut

I de 314 ärenden som har hanterats i landet har sammanlagt 354 kilo krut skickats till destruktion. Utöver rent krut är det också krut som funnits i finkalibrig ammunition, tändmedel, sprängmedel och tillståndspliktig pyroteknik.

Statistiken över krutmängden i det som nationella bombskyddet har tagit hand om hittills är inte sammanställd ännu.

Flest amnestiärenden har polisen i region Syd och region Nord haft, 153 respektive 122 ärenden vardera fram till och med förra söndagen.

Ett typfall under amnestin kan vara ett samtal om några kilo dynamit som har legat i en lada i många år, som uppringaren nu vill passa på att göra sig av med. Även om inte den kategorin är huvudfokus för amnestin är Bengt Grönlund nöjd med att Sverige nu städas.

- Sprängmedel ska inte finnas ute i alla fall. På något sätt ska det in hur som helst, säger han.

Amnestins första veckor var mest intensiva och nu har det börjat ebba ut. Orsaken är troligen den uppmärksamhet amnestin fick i medierna i början, nu kan den ha börjat falla i glömska, tror Bengt Grönlund.