Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar som satsar hårt på idrotta drabbas i högre grad än andra av problem med ländryggen. Arkivbild.

Många unga elitidrottare har ryggproblem

Elitsatsande ungdomar får i mycket större utsträckning problem med ländryggen än andra ungdomar, enligt en ny studie vid Umeå universitet.

I undersökningen ingick 2 522 ungdomar mellan 16 och 19 år och av dessa beskrev 46 procent att de hade problem med smärtor i ländryggen. Problemen är vanligare hos flickor än hos pojkar, 52 procent jämfört med 40 procent, och värst drabbade är de som idrottar mer än sex timmar per vecka. Det har i studien inte gått att peka ut att någon särskild sport skulle vara mer riskfylld än någon annan.

Hos nio av tio ungdomar som undersöktes med ländryggsproblem fanns en strukturell orsak till besvären. Vanligaste skadan var en stressreaktion eller stressfraktur.

- Just att det var så vanligt med den här typen av skada, en fraktur, det överraskade oss, säger forskaren Claes-Göran Sundell vid Umeå universitet till SVT Nyheter Västerbotten , som var först med att berätta om studien.

I rapporten beskriver Claes-Göran Sundell dilemmat med att hålla sig fysiskt aktiv och samtidigt utsätta sig för risker längre fram i livet.

"Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan, men fysisk aktivitet som innebär höga och repetitiva belastningar på ländryggsskelettet under uppväxtåren kan vara en riskfaktor för utveckling av ländryggssmärta, och stressreaktioner/frakturer i ländryggens skelett kan uppstå."