Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Har du oturen att bli getingstucken på halsen eller i munnen ska du söka akut sjukvård. Arkivbild.

Många oroar sig över getingstick

Vårdguiden har bombarderats med frågor om getingstick under de senaste veckorna. Här kommer tips på vad man kan göra för att undvika gadden och när det lönar sig att kontakta vårdcentral.

Det är en riktig getingsommar i år och för tillfället toppar frågor om geting- och bistick 1177 Vårdguidens statistik över inkomna samtal. Det rör sig om personer som själva blivit stuckna, men även personer som inte vet vad de ska göra ifall det skulle inträffa hör av sig.

- När man blir stucken gör det rejält ont och det bildas en röd svullnad på stället. Om det är ett bi kan det hända att gadden sitter kvar och då är det bra att försöka få bort den, säger Anna Nergårdh, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Bra att läsa på

För de som inte är allergiska är sticket inget farligt och det bästa man kan göra är att kyla ner svullnaden i väntan på att smärtan går över. Om man är allergisk ska man däremot alltid söka sjukvård akut, även om man har akutläkemedel hemma. Allergisymptomen kan bestå av utslag på en annan del av kroppen än där man blev stucken, eller svullnader i ansiktet kring mun och läppar. Dessa uppstår oftast inom några minuter.

- Dessutom ska man söka hjälp om man blivit stucken på halsen eller i munnen, eller om man märker att man får svårt att andas, säger Anna Nergårdh.

Älskar sötsaker

Det är många småbarnsföräldrar som hör av sig till Vårdguiden. Nergårdh säger att eftersom getingarna älskar sötsaker så lönar det sig att hålla koll på saftglasen och se till att barnen använder sugrör. Om man rör sig på en plats där man tidigare sett mycket getingar är det bra att bära skor. Även överdrivet viftande kan förarga getingarna så de sticks.

- Men det viktigaste tipset är att läsa på så man är beredd när olyckan är framme. Om föräldrarna har koll kan det även ha en lugnande inverkan på barn.