Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många måsten före jul

Bara en vecka kvar till jul och almanackan är fulltecknad av glöggbjudningar, julbord och måsten. Veckorna före jul inte sällan en stressfylld kamp för att få julefrid.
Nästan nio av tio svenskar tycker att tiden kring jul är stressigare än andra tider på året, visar en undersökning som Coop genomfört bland 35 000 medlemmar.
Det som orsakar mest stress är julklappsinköpen, tycker fyra av tio.
Att säga att man är stressad hänger till viss del ihop med den tid vi lever i, resonerar psykologen Kerstin Jeding som jobbar på Stressmottagningen i Stockholm. Mottagningen bedriver forskning och arbetar med rehabilitering av personer med stressrelaterade diagnoser.
- Men det är väl många som känner att de har mycket att sy ihop på jobbet och har ett digert socialt program med mycket glöggbjudningar, julbord med bridgeföreningen och bostadsföreningen och så där. Så visst märks det på sådana sätt, säger hon.

Ekonomisk stress

Det är lätt hänt att känna att listan över allt som ska göras är oöverstigligt lång.
- Jag tror att många har mycket att göra, men att det är självpåtagen stress. Det går att välja bort.
Svårare är det att hantera den stress som beror på att ekonomin är knaper.
- Plötsligt måste man trolla fram julklappar åt alla, så ekonomisk stress är det många som känner.
Många av de människor som vänder sig till organisationen Verdandi lever redan under ekonomisk stress året om, säger Anette Lydén.
- Då märks det ännu mer i jultid.
Inte minst är julen kännbar ekonomiskt för dem som är ensamstående föräldrar, bekräftar Helena Sigfridsson som är generalsekreterare i föreningen Makalösa föräldrar. Att få semesterdagarna att räcka till för barnens jullov är ett annat problem, liksom att hinna sköta sitt jobb mellan hämtning, lämning, luciafirande och julpyssel.

Tjocka släkten

Hur man ska få ihop julfirandet med den egna släkten och barnens andra släktingar är en annan källa till stress.
- Det är förknippat med mycket skuldkänslor och dåligt samvete, säger hon.
Julen är den högtid då släktingar som annars inte umgås ska tindra i kapp vid julgranen. Är relationerna ansträngda är risken stor för familjegräl.
Men många drar sig nog mer för julhelgen i förväg. När vi väl sitter där framför julgranen känns det trots allt ganska bra, resonerar Kerstin Jeding.
- Det finns något väldigt fint i gemenskapen som finns på julen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.