Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I söndags genomförde Nordiska motståndsrörelsen en demonstration utan tillstånd i centrala Göteborg.

Många klagomål om NMR-demo prövas ej

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att inte pröva många av de klagomål som inkommit om polisens beslut att ge Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd för en demonstration den 30 september.

Bland dem som är negativa till demonstrationen i centrala Göteborg anses bara Svenska Mässan och Judiska församlingen vara berörda på ett sådant sätt att de har rätt att överklaga. "Det finns enligt svensk rätt ingen allmän rätt att få ett överklagande av Polismyndighetens beslut prövat av domstol", skriver förvaltningsrätten.

Demonstrationen planeras starta vid Svenska mässan, där bokmässan just då pågår, och passerar i närheten av Judiska församlingens synagoga, där högtiden jom kippur firas samma dag.

Flera andra organisationer har också skickat in överklaganden, liksom 24 privatpersoner. Men deras synpunkter kommer alltså förvaltningsrätten inte att ta ställning till.

Rättens dom i själva sakfrågan om demonstration eller inte väntas komma i början av nästa vecka.

NMR själva har också klagat på polisens beslut om marschväg och tid för demonstrationen, och kommer att få sin överklagan prövad som part i målet.