Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har varit flera isolyckor runt om i landet de senaste dagarna. Arkivbild.

Många isolyckor i ostadigt väder – flera döda

Flera personer har gått genom isen i Sverige de senaste dagarna – i fyra fall har det varit dödsolyckor. Ostadigt väder leder till ostadig is.

Under lördagen omkom två män i en skridskoolycka där de gick genom isen på sjön Stråken utanför Motala. En skridskoåkande man i 75-årsåldern omkom efter att ha kört genom isen i Norrviken norr om Stockholm. På fredagen drunknade också en man i 70-årsåldern utanför Askersund.

Olyckorna har skett samtidigt som vädret slagit om i stora delar av landet.

- Det har varit varmgrader och otroligt mycket blåst på isen, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet och erfaren långfärdsskridskoåkare.

Inte bara temperatur

Isförhållanden påverkas av fler faktorer än temperaturen. Det räcker inte att det har varit minst nollgradigt.

- I år har det varit väldigt höga vattenflöden. Det har regnat hela hösten och det har varit snö som smält i flera omgångar. Det blir mycket vatten som rinner i vattendragen, som så småningom hamnar i sjöarna och orsakar strömdrag, säger Insulander.

Han poängterar också att vädret har varit mulet – is växer vid klar väderlek.

- Men detta är också generella förhållanden. Det finns inga säkra isar, varje sjö är unik och man måste prova sig fram.

Väntas mer plusgrader

Ett mildare väder dragit in över stora delar av Sverige under de senaste dagarna.

- Kommande dagar ser man att det i Götaland och södra Svealand kommer att vara plusgrader dagtid, säger SMHI:s meteorolog Sandra Andersson, som också räknar med blåst.

Det väntas också nederbördsområden. I södra Sverige innebär det regn och blötsnö. På söndagen kommer temperaturen ligga runt nollan i höjd med Uppsala under dagen.

Rekommenderar ispik

Om man ska ut på isen bör man testa dess hållbarhet med en ispik, eller en isborr om man är fiskare, säger Jan Insulander. Dessutom bör man ha isdubbar och någon form av flythjälp. Framför allt ska man ha lokalkännedom och inte ge sig ut på egen hand.

- Testa isen varje gång du upptäcker en förändring i den. Om den blir lite mörkare, ljusare eller låter annorlunda, säger han.

Hittills i år har minst sex personer dött i isolyckor. Under 2017 var det totalt elva personer.