Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Möller under rättegången i tingsrätten.

Många frågor när Arbogafallet tas upp på nytt

Johanna Möller och hennes expojkvän Mohammad Rajabi dömdes för både mord och mordförsök i det uppmärksammade Arbogafallet. Men många frågor kvarstår när det nu tas upp i hovrätten. Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem hjälper till att reda ut några av dem.

• Mordet på maken

Johanna Möllers make hittades sommaren 2015 död på grunt vatten i sjön Hjälmaren, ett stenkast från den sommarstuga som tillhörde hennes föräldrar. Vem eller vilka mördade honom den där augustikvällen? Hur gick det till? Var skedde mordet? Trots att centrala frågor lämnades obesvarade dömdes Johanna Möller i tingsrätten för anstiftan till mord på sin man.

- Det är den absolut mest känsliga punkten ur åklagarsynpunkt, där bevisläget inte är så glänsande starkt. Där finns möjligen förutsättningar för henne (Möller) att nå framgång. Bevisläget influerades onekligen av bedömningarna i de andra fallen. Hade man haft enskilt att ta ställning till den tidigare makens död så tror jag att det hade varit nästintill omöjligt, säger Sven-Erik Alhem.

- Fastställandet av dödsorsaken är ju labil. Kan det ställas utom rimligt tvivel att han har blivit mördad, och att det är hon som på något sätt har medverkat? Det är det som är den stora, stora frågan.

• Mordet och mordförsöket på föräldrarna

I augusti 2016 överfölls Johanna Möllers föräldrar i sin sommarstuga utanför Arboga. Fadern avled och modern skadades svårt. Mohammad Rajabi har erkänt att han angrep dem med en kniv som han enligt egen utsago fått av Johanna Möller när hon skjutsade honom till sommarstället. Både han och Johanna Möller dömdes i tingsrätten för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

- Där finns stark teknisk bevisning. Där gäller det att kunna utesluta att han – den unge mannen – utfört detta på eget bevåg, säger Sven-Erik Alhem.

- Det måste klarläggas så att man kan utesluta att det är en ensam gärningsman. Men där är ju bevisningen hyggligt stark mot henne.

• Pengarna

Några motiv bakom brotten som togs upp i tingsrätten var svartsjuka, osämja – och pengar.

- Penningmotiv är intressant som en komponent. Det bildar ju ramen för ett motiv till gärningen. Kan man som åklagare finna stöd för att det funnits ett ekonomiskt motiv för att genomföra mordet så är det ju positivt.

Förhandlingarna inleds i Svea hovrätt i Stockholm tisdag den 7 november. Totalt är runt 30 dagar bokade för rättegången.