Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Möller under rättegången där hon åtalas för mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på sin make. Arkivbild.

Många frågor kvarstår i Arbogafallet

Johanna Möller och hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi är skyldiga och får lagens strängaste straff. Men tingsrättens dom innebär inte slutet på Arbogafallet. Många frågor kvarstår i den del som gäller mordet på maken. Via sin advokat meddelade Johanna Möller omgående att domen kommer att överklagas.

Vem eller vilka mördade Johanna Möllers make den där augustikvällen för två år sedan? Hur gick det till? Var skedde mordet?

Trots att centrala frågor står obesvarade döms Johanna Möller för anstiftan till mord på sin man.

- Det är inte bra, bättre om vi kan lyckas reda ut alla frågetecken. Det var länge sedan dådet hade begåtts när vi började förundersökningen, säger åklagare Jessica Wenna till TT.

Wenna är nöjd med beslutet att öppna makens grav för att genomföra en andra rättsmedicinsk undersökning. Enligt rådmannen Hans-Åke Nygren blev den andra obduktionen direkt avgörande för en fällande dom.

"Oskyldigt dömd"

Maken hittades död på grunt vatten i sjön Hjälmaren, ett stenkast från den sommarstuga som tillhörde Johanna Möllers föräldrar.

- Rätten har haft att ta ställning till om det var ett mord och vi menar att det är bevisat att maken inte kan ha omkommit i sjön, säger Hans-Åke Nygren.

Själv nekar Johanna Möller även efter det att domen fallit.

- Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, säger hennes advokat Amanda Hikes.

TT: Det finns ingen gärningsman utpekad för makemordet, hur ser du på det?

- Min klient är dömd för anstiftan, att man tycker att hon i vart fall varit så pass involverad, och det finns det inte heller belägg för. Så det utgår jag från att det blir en ändring i hovrätten.

Döms för anstiftan

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem är bevisningen vad gäller mordet på maken inte hundraprocentig.

- Bevisvärderingen är ingen självklarhet. Det finns utrymme för olika bedömningar, säger han.

Såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi döms för mord och mordförsök på Möllers föräldrar. Rajabi har erkänt att han tog sig in i sommarstugan och angrep dem med en kniv, som han enligt egen utsago ska ha fått av Johanna Möller när hon skjutsade honom till sommarstället.

Rätten räknar upp 11 punkter som talar för Möllers inblandning i brotten och anser det klarlagt att hon var inblandad "på det sätt som Mohammad Rajabi har redogjort för".

Avgörande delaktighet

Hennes delaktighet anses ha varit "så stor och så avgörande" att även hon ska ses som gärningsman, enligt rätten.

- Rätten finner att hans berättelse är trovärdig, han har ingen anledning att beljuga Johanna Möller och därför tror vi på honom, säger Hans-Åke Nygren.

Den som synar tingsrättens elva punkter kan emellertid konstatera att det i samtliga fall handlar om mer eller mindre starka indicier. Även om Johanna Möller saknar alibi finns inte någon teknisk bevisning som binder henne till brotten.