Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många farliga mobilladdare i svenska hem

Elsäkerhetsverket får in anmälningar om upp till 20 olika typer av farliga laddare per år.

I helgen fick en familj i Lilla Edet fly hals över huvud ur sitt brinnande radhus. Orsaken tros vara en överhettad mobilladdare som var på under natten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: "Vad är sannolikheten att något händer?"

Hos myndigheten för samhällsskydd och beredskap konstaterar man att farliga mobilladdare orsakar minst ett par allvarliga bränder per år.

- Den värsta branden hittills inträffade i Staffanstorp 2009, där en hel familj omkom. Då överhettades en bärbar dator på laddning som låg i en soffa och i huset fanns ingen brandvarnare, säger Anders Lundberg, brandingenjör på myndigheten.

Läs också: Radhus helt utbränt – mobilladdare kan vara orsaken

Läs också: Dator bakom dödsbrand

Han uppmanar allmänheten att alltid se till att köpa originalladdare och se till att alla laddare är CE-märkta.

Samma grundläggande råd skriver Elsäkerhetsverket under på.

- Vi får in en hel del anmälningar från konsumenter om laddare som är överhettade, börjar brinna eller luktar bränt. Bara i år har vi fått in åtta anmälningar om farliga laddare, på ett helår handlar det om det dubbla. Många av dem återkallas efter tester, säger Karl-Hugo Hult, på Elsäkerhetsverket.

Det har visat sig i flera fall när det gäller små kompakta mobilladdare att isolationsavstånden är mycket korta vilket kan göra laddaren farlig att använda.

Han konstaterar att i Sverige finns hundratusentals mobilladdare, och att det finns några enkla sätt att minska antalet farliga laddare ute på marknaden.

- Bäst är att köpa originalladdare, eller att se till att köpa mobilladdare från svenska återförsäljare. Då vet man att det finns en grundläggande elsäkerhetskontroll för att de ska få lov att sälja varorna. Det är inte säkert att det är så om man importerar laddare från länder utanför Europa, säger han.

Mobilladdare blir ofta varma under laddning, men när de börjar kännas så heta att det blir obehagligt att ta i dem, då ska de slängas. Samma sak gäller för mobilladdare som börjar lukta bränd plast.

- Man ska ha den under uppsikt under laddning, därför ska man inte ladda sin mobil när man sover. Och när man laddat färdigt ska man dra ur kontakten, säger Karl-Hugo Hult.

Nu är det inte bara mobilladdare som kan överhettas och börja brinna. Samma sak kan hända med datorer och plattor, men när det gäller datorer så är laddarna oftast större och säkrare.

Fakta: Så undviker du brand i mobilladdaren

• låt inte laddaren ligga i soffa, säng eller andra brännbara material

• använd bara CE-märkta laddare

• dra ur kontakten när du laddat klart

• kontrollera att du har brandvarnare hemma, och en brandsläckare eller brandfilt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.