Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eric Torells kista bärs ut från Gustaf Vasa kyrka i centrala Stockholm efter begravningsgudstjänsten.

Många följde Eric Torell till sista vilan

Många samlades till begravningsgudstjänsten i centrala Stockholm för Eric Torell, den 20-årige man med Downs syndrom som sköts ihjäl av polis i början av augusti. Ceremonin präglades av sång och musik – och av tecken på sorg och saknad.

Skört fladdrande stearinljus i Gustaf Vasa kyrka bröt av mot den i övrigt tunga guld-, malm- och marmorinredningen. Bänkraderna fylldes snabbt med hundratals deltagare, många sorgklädda och med blommor i händerna.

En del av dem kramade om varandra när de sågs i och utanför kyrkan.

Ceremonin inleddes med klockringning och musik av gitarristen Janne Schaffer, Peter Ljung på piano och Moa Lignell på gitarr och sång. Det som framfördes var ”I den stora sorgens famn” samt ”Jag vill ha en egen måne”, skrivna av Kenneth och Ted Gärdestad.

- Eric tyckte om musik och Gärdestad var en favorit, sade Pär Friberg, en av de två präster som höll i gudstjänsten.

Detta märktes också av att Stefan Jämtbäck senare spelade gitarr och sjöng "Himlen är oskyldigt blå" av samma upphovsmän.

Kärleksfull ung man

Pär Friberg tecknade bilden av en empatisk, kärleksfull ung man som brydde sig om hur andra mådde och som bland mycket annat också tyckte om Elvis, The Temptations, motorcyklar, att bada, simma, dansa och gå på disco.

- Han var social och öppen och hade humor.

Friberg berättade också att Eric Torell tyckte om polisen.

- Och han fick till sin stora glädje åka piketbuss för fyra år sedan, ända fram till porten hemma och som tack fick den kvinnliga polisen en puss.

Friberg tog också upp känslorna av sorg och förtvivlan för Eric Torells närmaste och sade:

- Han kommer att finnas kvar i era hjärtan.

Sköts till döds

Torell sköts till döds av poliser som ryckt ut på ett larm om en beväpnad man. Exakt vad som hände är fortfarande under utredning.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och upprördhet. Många har även uttryckt stöd för familjen och har velat hedra Eric Torells minne.

Familjen har sagt att stödet hjälpt dem mycket i sorgen och att begravningsgudstjänsten är öppen för alla.

Den andra prästen som höll i begravningsgudstjänsten var den nu pensionerade Johan Stiernstedt, som en gång i tiden döpte Eric Torell i Gustaf Vasa kyrka.

"Trotsigt och trots allt"

Efter bland annat bön och bibelläsning påkallade Johan Stiernstedt sång:

- Så får vi sjunga, trotsigt och trots allt, psalm nummer 297: Härlig är jorden.

Under det därpå följande avskedstagandet var det flera personer som vandrade fram märkbart tagna, medan högen av blommor vid kistan långsamt växte.

I slutet av ceremonin – strax innan kistan bars ut – sjöng Ellen Smulter en nyskriven melodi, "Sång till Eric" av Michael Hansson.

Efter gudstjänsten hölls en minnesstund i kretsen av Eric Torells närmaste.