Gert och Britt Sjöholm öppnar sin trädgård för alla nyfikna.
Gert och Britt Sjöholm öppnar sin trädgård för alla nyfikna.

Många besökare i Tusen trädgårdar

Årets Tusen trädgårdar drog många nyfikna besökare.

ANNONS
|

För alla nyfikna och intresserade av blommor, odling och trädgårdar inföll under söndagen en av årets höjdpunkter: Tusen trädgårdar – då trädgårdar även privata, runt om i landet öppnar för besök från allmänheten.

Och med strålande sol i hela landet har besökarna inte låtit vänta på sig.

- För två år sedan hade vi ungefär 100 besökare och nu när jag bläddrar i boken ser jag att de är ju ännu fler nu, säger Britt Sjöholm, som visar sin och maken Gerts trädgård i Huddinge söder om Stockholm.

ANNONS

I Gert och Britts trädgård är de japanska lönnarna favoriter, "för lövens form", och tomtens äldsta planta, en rhodedenron som har funnits kvar sedan tomtens tidigare ägare. Enligt släktingarna planterades den redan 1933.

Inget för vanliga trädgårdar

- Då var det inget som fanns i vanliga trädgårdar. I dag är den gigantisk. Den är lika stor som ett hus. Vi har klippt den så att man kan gå igenom den, säger Britt Sjöholm.

I år fanns drygt 800 olika både privata och offentliga trädgårdar och odlingslotter att besöka. I Skellefteå var det första gången för Anderstorps koloniförening.

- Vi var lite fundersamma eftersom det är stadskamp här i stan och det är så tidigt på säsongen. Morötterna är ju inte mer än några centimeter långa så här års, säger Lina Lindén, föreningens kassör.

Gert och Britt Sjöholm i Huddinge tycker fortfarande att det är jättekul med alla besök.

ANNONS

Träffa likasinnade

- Man får träffa likasinnade som tycker det är jätteroligt med trädgård. Och man får både tips och råd och bekräftelse, vilket man tycker är kul eftersom man annars står här själv och jobbar, säger Britt Sjöholm.

Till Nils Ringströms rosenträdgård i Alingsås kom många resande. Folk frågar om tips för rosor och om hans favoritträd, ett manchuriskt valnötsträd som han också drivit upp skott av och sålt.

- Klockan tio kom de första och sedan dess har det varit fullt upp. Det värsta har varit med parkering. Annars har det flutit lugnt förutom att jag inte fått någon mat, säger han.

Fullt upp

Också i Hans-Otto Tengruds villaträdgård i Oxie har det varit fullt upp.

- Det märks på gräset, det är helt nedtrampat. Folk är glada, solen skiner och tycker trädgården är jättefin. De säger att de har fått många idéer att ta med hem till sina egna trädgårdar. Fast någon av männen beklagade sig "ta inte med för många bara", säger han.

ANNONS

Men det är ett nöje ändå. Och även nästa gång kommer han och frun hålla sin trädgård öppen.

- Jag blir 76 då, men som det känns nu kör jag då. Det är så kul att prata med folk.

TT

Fakta: Tusen trädgårdar

809 trädgårdar finns med i årets "Tusen trädgårdar" som hålls söndag 1 juli.

Det är trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker, villaägare, kyrkogårdar och andra med någon form av odlingslott eller trädgård som deltar.

2018 är det i Stockholm möjligt att besöka en privatpersons balkong.

Första gången evenemanget genomfördes var 2010 och det hålls vart annat år.

2016 noterades över 100000 besökare.

Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk är den mest nordliga. På Skanörs yttersta udde ligger den sydligaste.

På hemsidan går det att söka bland alla anmälda trädgårdar. https://www.tradgardsriket.se/tusen-tradgardar-2018/

Källa: Trädgårdsriket.

Fakta: Öppna trädgårdar utomlands

Open Garden Squares Weekend i London hålls årligen i början av juni då privata "garden squares", vanligtvis omgärdade av höga stängsel och låsta portar, öppnas för allmänheten. Exempel på "garden square" finns i filmen "Notting Hill". Samtidigt brukar många privata trädgårdar och odlingslotter i staden öppnas för allmänheten.

Open Garden Days hålls årligen tredje helgen i juni i Amsterdam.

I Frankrike håller ett stort antal privata trädgårdar öppet för besökare vid olika tidpunkter under sommaren. Kalender finns på: https://www.opengardens.eu/index.php

Även i Tyskland är det möjligt att besöka privata trädgårdar. http://www.offene-gartenpforte.de/

ANNONS