Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktingar klättrar över staket vid Migrationsverkets lokaler i Malmö för att kunna resa vidare till Norge, Finland eller tillbaka till Tyskland. ARKIVBILD.

Många avviker trots gränskontroll

Regeringen kommer att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna. Men trots kontroller fortsätter problemet med att många flyktingar avviker från Migrationsverkets lokaler i Malmö, i stället för att söka asyl, enligt polisen.

I torsdags infördes tillfälliga gränskontroller vid den svenska gränsen. I samband med det började rederierna även kräva id-handling av den som vill ta färjan till Sverige. Polisen har redan tagit höjd för att de kommer att finnas längre tid än så och är beredda att förstärka gränsinsatsen från och med måndag.

-Ett perspektiv på sex månader är tämligen realistiskt, säger Börje Öhman, kommunikatör på polismyndigheten.

Vid torsdagens regeringssammanträde kommer regeringen att förlänga beslutet om gränskontroller med 20 dagar, uppgav inrikesminister Anders Ygeman på onsdagen. Därefter kan beslutet förlängas med 30 dagar i taget.

Svårbedömd effekt

Än så länge är det för tidigt att bedöma effekterna av gränskontrollerna, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i sin veckorapport om flyktingsituationen. Just nu syns inga tecken på att antalet asylsökande minskar.

Migrationsverkets förhoppning är att gränskontrollerna ska leda till ett mer strukturerat asylmottagande, men fortfarande finns det flyktingar som inte vill registrera sig, främst för att de vill vidare till Norge och Finland.

I helgen kunde TT:s reporter på plats bevittna hur människor tog sig över stängslen vid Migrationsverkets mottagning i Malmö. Och problemen med att folk avviker efter att de transporterats till myndighetens lokaler på Jägersro och den tillfälliga lokalen på Malmömässan, där det just nu finns uppåt 700 flyktingar, fortsätter.

"Ganska många"

Hur många som försvinner är oklart, men enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford handlade det i tisdags om 160 personer.

-När vi kommer med en busslast och flyktingar ska gå av är det ett svagt ögonblick för Migrationsverket. Då är det folk som försöker ta sig ut via nödutgångar och allt möjligt. Det är en situation som är rätt så svår, säger Westford.

Men läget i tisdags var exceptionellt - många av de som försvann hade nämligen fått en blankett av Migrationsverket om att det var okej att lämna under förutsättning att de kommer tillbaka den 2 december, enligt Westford.

-Chefen för gränspolisen i region syd har slagit fast att man inte kan göra så. Och nu har vi mycket bättre koll på området utanför Migrationsverkets lokaler, säger hon till TT.