Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration från rättssalen, när den första målsägaren hördes om sina upplevelser.

Målsägarna: Akilov siktade på oss

Panik, skräck och kaos. Det var starka berättelser i rätten när offren berättade om dådet på Drottninggatan. Akilov nekar dock till mordförsök i flera av fallen och mycket kommer att kretsa kring hur nära offren egentligen var att träffas.

Många målsägare är övertygade om att de inte hade levt i dag om de inte hade lyckats flytta på sig när lastbilen kom farande.

- Då hade jag inte suttit här i dag. Inte min make heller, berättade en kvinna i rätten på onsdagen innan hennes röst bröts.

De sex målsägande som hördes beskrev starka scener, blod och känslor av chock. Flera bevittnade när de två första dödsoffren, två kvinnor från Västsverige, träffades.

- Han sätter foten på gasen, träffar en kvinna i röd jacka som flyger framåt. Jag kastar mig mot vänster, sen träffar lastbilen den andra kvinnan, berättade en kvinna.

"Paralyserad"

En annan målsägare berättade med bruten röst om hur hon hörde ett motorljud.

- Jag står som paralyserad, jag förstod ju inte att han skulle köra på. Sen ser jag honom i förarhytten och hur han tar sikte mot oss.

Två unga tjejer som befann sig mitt i gatan tycks ha klarat livet genom att den ena reagerade i tid och hann dra bort sin vän från lastbilens färdväg.

- Jag kopplade till (lastbilsattacken i) Nice och drog undan XX (kompisen) när jag insåg att han kommer inte att svänga eller bromsa, berättade en av tjejerna i rätten.

- Hade hon inte dragit undan mig hade jag hamnat under lastbilen, sade hennes kompis.

Flera beskrev hur lastbilen svischade förbi dem på endast någon halvmeters avstånd.

Men Akilov erkänner inte allt. Av totalt 19 målsägande i de första två zonerna har den 40-årige uzbeken i nuläget erkänt brott mot nio. I fem fall nekar han, och i ytterligare fem fall har han ännu inte sagt hur han ställer sig.

"Har stöd"

Försvarets inställning är att bara de som stod precis i lastbilens väg kan ses som utsatta för mordförsök. Men åklagare Hans Ihrman menar att samtliga målsägande var mycket nära att träffas.

- Oavsett vad Akilov har för inställning så har vi stöd för att påstå att de här personerna i åtalet har utsatts för en konkret fara och således också en brottslig gärning, säger Hans Ihrman.

Han framhåller att det handlar om ett mycket snabbt händelseförlopp.

- Min bedömning är att det går inte att diskutera en centimeter, decimeter eller meter, eller en sekund hit eller dit. Man får bestämma sig vilken utgångspunkt man har. Om tingsrätten delar mina utgångspunkter återstår att se, säger han.