Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Folkhälsomyndigheten utreder om kombinationsvaccinet mot mässlingen, påssjukan och röda hund ska tidigareläggas. Arkivbild.

Mässlingsvaccin kan tidigareläggas

Svenska barn får vaccinet mot mässlingen, påssjuka och röda hund ganska sent. Nu utreder Folkhälsomyndigheten om vaccinationen ska tidigareläggas.

Frågan om när första sprutan av kombinationsvaccinet, som kallas MPRS, kom upp på agendan 2013 när det var ovanligt många mässlingsfall i Sverige.

- Det var framförallt barn under 18 månader som drabbades, säger Hélène Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sverige sena

I Europa är det bara i Sverige och Island som sprutan tas vid 18 månaders ålder.

Tidpunkten är en avvägning. Tar man sprutan för tidigt finns risk att barnet har kvar antikroppar mot mässlingen från mamman, vilket kan förhindra vaccinets effektivitet. Väntar man länge finns risk att smittas av sjukdomen.

Men i Finland, där man börjat ta vaccinet vid tolv månaders ålder, har man sett att skyddet är lika bra som om det tas vid 18 månader.

Men det finns också praktiska frågeställningar. Vaccinet ges vid rutinkontroller på barnavårdscentraler.

- Det finns ett vid tolv och ett vid arton månaders ålder, men inget däremellan. Och vid tolv månaders ges två andra sprutor, så att om man skulle lägga MPR-en där skulle det bli tre sprutor vid samma tillfälle, säger Hélène Englund.

Inte akut behov

Det finns inga medicinska hinder, men tre sprutor skulle kunna upplevas jobbigt för en del barn och föräldrar. Ett alternativ är ett nytt rutinbesök vid exempelvis 15 månaders ålder.

- Det är en fråga man måste diskutera med barnhälsovården. Det skulle innebära stora omställningar och omkostnader. Frågan är om det är försvarbart med väldigt få fall och ingen inhemsk smitta, säger Hélène Englund.

Utredningen görs också mot bakgrund av att det svenska vaccinprogrammet fungerar bra, med över 97 procents vaccinationsgrad.

- Så vi känner inte ett akut behov av att ändra det, säger Englund.

Utredningen, som påbörjades förra året, väntas vara klar vid halvårsskiftet 2018.