Klimatpolitiken är allra viktigast, men Miljöpartiet måste bli tydligare på andra områden, anser språkrörskandidaten Märta Stenevi.
Klimatpolitiken är allra viktigast, men Miljöpartiet måste bli tydligare på andra områden, anser språkrörskandidaten Märta Stenevi. Bild: Johan Nilsson/TT

Märta Stenevi – på väg mot språkrörsposten

Märta Stenevi är favorit att bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Hon vill öka förtroendet för partiets politik, snabbt lägga ner Bromma flygplats och hitta ventiler i migrationspolitiken.

ANNONS

På söndag, strax efter lunch, ska resultatet av Miljöpartiets val av nytt kvinnligt språkrör vara klart. Partisekreteraren Märta Stenevi är valberedningens kandidat och klar favorit, även om hon utmanas av tre andra kandidater – riksdagsledamöterna Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine och Umeåpolitikern Elin Söderberg.

Om Märta Stenevi väljs att efterträda Isabella Lövin blir den viktigaste uppgiften att öka förtroendet för partiets företrädare och politik, säger hon.

– Min bild är att det absolut finns många väljare som delar våra målbilder och det vi vill göra, men man litar inte riktigt på oss och har inte förtroende för vår politik, säger Märta Stenevi.

ANNONS

Hon tror att partiet uppfattas som ett enfrågeparti och nu behöver visa att man vill ta ansvar för hela samhället.

– Det betyder inte att vi kommer slåss mindre för att stoppa klimatförändringarna, men det innebär att vi måste bli tydliga med vad vi vill inom andra områden.

– När man går till val har man bara en röst, och då vill man ha annan politik också.

Besvärligt läge

MP klarade sig kvar i riksdagen med ett nödrop i valet 2018 och har sedan dess kämpat med låga opinionssiffror.

Men partiet tappar också förtroende i sin kärnfråga – miljö- och klimatpolitiken. Trots att man ansvarar för just detta område i regeringen.

Inte heller har partiet lyckats dra nytta av de senaste årens växande klimatengagemang, åtminstone syns det inte i opinionssiffrorna.

Frustrationen över att inte nå ut märks när man pratar med miljöpartister på olika håll i landet. Kravet på nästa språkrör är därför att hon ska vara en god kommunikatör.

– Men vi är inte ute efter en skådespelare, enbart en estradör. Att kommunicera är att samtala – och samtal är jag bra på, säger Märta Stenevi.

Striden om Bromma

En av frågorna som hon snart kan behöva samtala om i regeringen är vad som ska hända med Bromma flygplats. Statliga Swedavia, som driver flygplatser i landet, vill avveckla och även flygbolaget Bra öppnar för en flytt.

ANNONS

Kruxet är att nedläggningsplanerna kommer med krav på mer kapacitet på Arlanda, ett rött skynke för MP.

– Det finns ingen anledning att dra ut på nedstängningen av Bromma. Det är bättre att låta Stockholms stad komma vidare med utvecklingen av det området, säger Märta Stenevi.

– Och det finns ingen anledning i det här läget att ens börja skissa på en utbyggnad av Arlanda. Den behövs inte, kapaciteten finns där. Det är en icke-fråga.

En eventuell framtida utbyggnad av Arlanda är en konfliktfråga mellan MP och regeringspartnern Socialdemokraterna. Men i somras kom de överens om att lägga utbyggnadsfrågan på is de närmaste åren.

En annan fråga som ligger på regeringens bord är den framtida migrationspolitiken. Nyligen hotade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att bryta januariavtalet om förslaget om en bredare humanitär grund för uppehållstillstånd finns med när regeringen lägger fram sin proposition i vår.

Men Märta Stenevi tänker inte backa från förslaget, som MP förhandlat fram.

Vill förhandla om migrationen

S och MP står långt ifrån varandra i migrationspolitiken och enades i höstas efter många om och men att skicka ut Migrationskommitténs förslag på remiss med några tillägg som mjukade upp den i övrigt relativt strikta politiken.

Nu behandlas remissvaren och Stenevi anser inte att frågan är färdigförhandlad, även om hon är medveten om att riksdagen begränsar vad MP kan få igenom.

ANNONS

– Vi har en uppgift att försöka se till att hitta vägar framåt och hitta ventiler, säger hon.

– Målsättningen måste vara att de som får uppehållstillstånd ska kunna leva här och bli självförsörjande, inte att vi parkerar dem i någon slags limbo tills vi kan skicka hem dem igen.

Maria Davidsson/TT

I helgen kan Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi väljas till nytt språkrör efter Isabella Lövin.
I helgen kan Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi väljas till nytt språkrör efter Isabella Lövin. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: De vill bli språkrör

Ett nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin väljs på en digital extrakongress den 31 januari.

Från början ställde åtta kandidater upp, men nu återstår fyra:

Annika Hirvonen: riksdagsledamot sedan 2014, från Sundbyberg. Gruppledare i riksdagen och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.

Rebecka Le Moine: riksdagsledamot sedan 2018, från Norrköping. Talesperson för biologisk mångfald.

Märta Stenevi: partisekreterare sedan 2019, från Malmö. Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö 2016–2018, regionråd i Skåne 2014–2016.

Elin Söderberg: kommunpolitiker från Umeå. Har varit ordförande i partiets Klimatnätverk 2015–2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS