Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En ny märkning ska göra det lättare att välja rätt drivmedel när man tankar sitt fordon. Arkivbild.

Märkning ska göra det lättare att tanka rätt

En ny EU-märkning ska göra det enklare för bilägare att välja rätt drivmedel när de tankar. Varje år skadar tusentals svenskar sina fordon genom att tanka fel.

Senast den 12 oktober ska alla bensinmackar ha en ny gemensam EU-märkning på sina pumpar och sina pumphandtag om vilket drivmedel som är i. Dessutom ska nytillverkade fordon som sätts i trafik från och med den dagen ha en märkning i anslutning till tanklocket om vilket bränsle som behövs.

- Förhoppningsvis leder det till en minskning av antalet feltankningar, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar.

- Att det införs i alla EU-länderna gör att det blir lättare på en bilsemester att avgöra vilket bränsle som passar mitt fordon. I dag kan benämningen på bränsle i olika länder skilja sig.

Förändringen gäller bara nytillverkade bilar. Stefan Brala tipsar om att det finns feltankningsskydd att köpa till äldre bilar.

Inte ändra något

Ulf Svahn, vd vid Svenska petroleum- och biodrivmedelsinstitutet, säger att den nya märkningen inte kommer att ändra något för det stora flertalet svenskar som brukar tanka på samma ställe.

- Det är när det kommer nya hit eller när vi åker utomlands, då kommer man att få nytta av det, säger han.

- Jag har varit utomlands och tankat många gånger. Jag minns att vid något ställe så hade jag så svårt att välja produkt att jag avstod från att tanka.

Tusentals feltankningar

Att tanka sitt fordon med fel drivmedel, till exempel att tanka en dieselbil med bensin, är inte ovanligt. Bara Trygg-Hansa får varje år omkring ett tusental skadeanmälningar på grund av feltankningar.

I bästa fall behöver bara tanken rengöras. Men den som inte märker att man har tankat med fel drivmedel och startar bilen kan behöva få motorn bytt.

Den som upptäckter att det är fel bränsle som använts ska inte starta motorn.

- Har man kört en liten bit så stanna bilen och se till att få den bärgad till närmaste verkstad. Annars blir bara skadorna värre, säger Stefan Brala.