Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Människorättsgrupp kritiserar Catalánutredning

Två män kommer inom kort att ställas inför rätta för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán. Men utredningen kritiseras.

Två män ska ställas inför rätta för mordet på Zaida Catalán, uppger en militäråklagare i Kongo-Kinshasa.

- När det gäller morden på de två FN-experterna, så är två upprorsmän i förvar, säger militäråklagaren Odon Makutu.

Militär inblandning

De två männen är anklagade för bland annat mord och terrorbrott. Åklagaren förnekade samtidigt att kongolesisk militär skulle ha varit inblandad i morden.

Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) misstänker dock att kongolesisk militär kan ha varit delaktig.

- Med tanke på kongolesiska soldater inblandning i mycket av våldet som varit så har vi allvarliga tvivel på de kongolesiska myndigheternas förmåga och vilja att utföra en trovärdig, självständig utredning, säger Ida Sawyer, Afrikadirektör på HRW.

De nya uppgifterna påverkar inte den svenska utredningen, säger förundersökningsledaren Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

- Vi hoppas få reda på vad som händer i Kongo, men det ändrar inte vår utredning. Vår utredning fortsätter oavsett, säger hon.

Ingen information från Kongo

Utredningen har begärt att få ta del av uppgifter i fallet men ännu har ingen information kommit från de kongolesiska myndigheterna, enligt åklagaren. Inte heller har det kommit någon bekräftelse om att de kongolesiska myndigheterna kommer att dela med sig av information till Sverige.

Inte heller utrikesdepartementet har fått någon information om den stundande rättegången från de kongolesiska myndigheterna, uppger UD:s presstjänst för TT.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp skulle bland annat utreda anklagelser om övergrepp från regeringsstyrkornas sida när de fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare.

Catalán, som blev 36 år, begravdes i går eftermiddag i Kalmar domkyrka.