Mätning: SD större än M och KD tillsammans

SD:s framgångshöst fortsätter. Partiet är nu större än M och KD tillsammans, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer. Såhär långt efter SD har M aldrig varit i en Sifo-mätning. Om det vore val idag skulle partiet nå 24,4 procent och vara jämnstora med Socialdemokraterna.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna har ökat med 6,2 procentenheter sedan augusti 2019 visar GP/Sifos väljarbarometer från december. Det betyder att partiet på kort tid har fått mer än 400 000 nya väljare.

Nu når partiet upp till 24,4 procent, vilket dock inte är en signifikant ökning sedan november då partiet låg på 23,0 procent.

– Så länge de andra partierna hjälper SD genom att fokusera på migration och brottslighet kan de nog fortsätta att växa, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

LÄS MER:Sverigedemokraterna nu så stora att allt förändras

För första gången i GP/Sifos mätningar är SD nu större än Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans.

– Det spelar stor roll vilket parti som är störst, framförallt att SD är så mycket större än Moderaterna. Framförallt spelar det en psykologisk roll. Det skapar stora problem för M att den här förändringen sker så snabbt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Jonas Hinnfors säger att situationen är tuff för M eftersom partiet traditionellt har varit det borgerliga statsministerpartiet och att partiet måste börja fundera över vad man kan tänka sig att ge för att ta vid en eventuell förhandling.

– Och då gör man det utifrån en svaghetsposition.

M rekordlångt från SD

M når nu 17,2 procent. Partiet ligger på samma nivå som i november men har tappat signifikant sedan september och det skiljer nu hela 7,2 procentenheter mellan partierna.

Så långt efter SD har M aldrig tidigare legat i GP/Sifos mätningar.

LÄS MER:Rekordsiffror för SD i SCB:s partisympatiundersökning

LÄS MER:Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna i GP/Sifo

Jonas Hinnfors säger att det är har blivit svårare för M att sätta fokus på partiets tidigare framgångsrika frågor, som välfärd och ekonomi. Fokus har legat på migration och brott och straff och kopplingen däremellan – SD:s hjärtefrågor, som M nu har drivit hårt.

– Det är ganska svårt för partier att lägga sig nära större motståndare och kunna ta över deras frågor. Att lägga sig så väldigt, väldigt nära kan snarare bidra till att originalet, SD, får legitimitet och att väljarna uppfattar att det här är ju deras frågor, varför inte då rösta på dem, säger han.

Han menar att det inte handlar om att förneka att brott och migration är viktiga samhällsfrågor, men att M bör fundera över hur mycket partiet ska fokusera på frågorna och vilken den moderata linjen är.

ANNONS

– Jag tror att många har svårt att urskilja det, säger han.

S och SD jämnstora

Liksom i de senaste mätningarna är SD jämnstora med S som nu får 24,6 procent jämfört med SD:s 24,4 procent. Svagast är partiet i Göteborgsområdet och i Malmöområdet.

Även om det är naturligt att regeringsbärande partier tappar i opinionen i den här fasen av en mandatperiod har partiet haft problem länge.

– S tappar sakta, sakta. Som en pyspunka. Man ligger ett snäpp ned från valresultatet 2018 som i sin tur var ett snäpp ned från valresultatet 2014, konstaterar Jonas Hinnfors.

Han är förvånad över att partiet inte är bättre på att nå ut med politik för att förhindra kulturell eller klassmässig segregation.

– De har förbluffande svagt fokus på frågorna. Istället kommer man också med utspel som handlar om att vara hård mot brott och straff, även om man kanske inte går lika långt som SD och M, säger han.

Toivo Sjörén, opinionschef på SIFO.
Toivo Sjörén, opinionschef på SIFO. Bild: Pressbild

För Kristdemokraterna, som var uppe på tvåsiffrigt under våren, går det också trögt. Partiet stannar på 6,0 procent vilket är ett signifikant tapp på 1,9 procentenheter sedan förra månadens mätning och i nivå med valresultatet.

Toivo Sjörén på Sifo säger att det sker ett triangelspel mellan KD, M och SD där KD tappar till M och M till SD, även om det också finns ett visst växelspel direkt mellan SD och KD.

ANNONS

– KD vann i valet, mycket på grund av frågor kring äldreomsorg och sjukvård. Även om de har tydliga positioner om lag och ordning är det inget som automatiskt gynnar dem.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Fakta: Så gjordes GP/Sifos december-mätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 8 214 intervjuer, gjorda 2-12 december 2019, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

11,6 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS