En tredjedel av alla bränder 2019 orsakades av grillning, rökning eller eldning. Något som kunskap kan råda bot på, enligt LRF Skogsägarna. Arkivbild.
En tredjedel av alla bränder 2019 orsakades av grillning, rökning eller eldning. Något som kunskap kan råda bot på, enligt LRF Skogsägarna. Arkivbild. Bild: Pedersen, Terje

Mänskligt slarv bakom många bränder

Okunskap om hur man grillar, eldar och fimpar på ett säkert sätt orsakade i fjol en tredjedel av alla bränder i landet.
– Många tror att de har läget under kontroll, när de i verkligheten inte har det, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna.

ANNONS

SMHI varnar för brandrisk i så gott som hela Sverige under de kommande dagarna. Det råder därmed också eldningsförbud i stora delar av landet.

Några av de vanligaste orsakerna till att bränder uppstår är avsiktlig brand, eldning, grillning och rökning. Även blixtnedslag och okända faktorer leder till många bränder. Men en tredjedel av alla bränder orsakas av allmänheten och Lantbrukarnas riskförbund vill höja ett varningens finger – och vädjar om ökad kunskap och försiktighet.

"Slarv och aningslöshet"

– Alla i allmänheten måste tänka efter i och med den enorma brandrisken. Det är inte bara slarv, utan också aningslöshet och en känsla av att man har läget under kontroll, som man i verkligheten inte har, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna.

ANNONS

Efter skogsbranden i Västmanland 2014, som orsakades av gnistor från en skogsmaskin, har industrin som arbetar i skogen vidtagit en rad säkerhetsåtgärder. 2019 stod industrin enbart för en procent av bränderna, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Skogsforsk. Det här visar, enligt Christensson, att det går att nå förbättring om man ökar kunskapen och utifrån den sedan agerar.

– Vi har mycket tydliga riktlinjer för branschen. Det går att bli bättre med kunskap. Vi måste ha samtalet om riskerna och om hur man eldar säkert med allmänheten. Det är många som inte har kunskapen, säger han.

Gaskök och termos

Friluftsfrämjandet råd kring eldning med anledning av den höga brandrisken och påpekar att det på många platser i landet inte är lämpligt att elda just nu över huvudtaget och tipsar om alternativa sätt att exempelvis laga mat utomhus.

Gaskök, tillagning genom varmt vatten ur en termos och innovativa matval där tillagning inte är ett krav är några av förslagen. Har man tagit reda på att man får elda i sitt område, exempelvis på fasta grillplatser, gäller det att elda säkert, poängterar Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet

"Det gäller att ta ansvar och vara varsam. Säkerställ alltid att du kan släcka elden väl, och har tillgång till rikligt med vatten" säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ett bra första steg kan vara att välja ett säkert underlag, som sten och grus, och att se till att det inte finns torra saker som kan ta eld i närheten. Det gäller även om man tillagar maten med friluftskök.

Hilda Djupenström/TT

Fakta: Tio tips: Så grillar du säkert i sommar

– Kolla upp så att det inte råder eldningsförbud. Det tar du reda på via din kommun eller länsstyrelse där du bor. Vissa förbud är även kartlagda på hemsidan krisinformation.se.

– Lämna aldrig grillen utan tillsyn.

– Se till att placera grillen stadigt på ett plant och helst obrännbart underlag, ett par meter från husvägg, plank eller annat som skulle kunna fatta eld.

– Ha alltid vatten eller brandsläckare i närheten av grillen.

– Använd bara grillkol eller briketter.

– Kontrollera utrustningen och följ bruksanvisningen. Har du gasolgrill? Se till så att den samt slangen är hel och tät. Har du elgrill? Kontrollera att kontakterna och sladdarna är hela.

– Undvik engångsgrillar för att minska risken för markbrand. Om du måste använda en, placera den på ett obrännbart underlag. Se till att grillen svalnat innan du kastar den.

– Använd aldrig t-sprit för att tända en grill. Det kan leda till att gas/luftblandningen antänds och flaskan exploderar.

– Innan du slänger resterna av kolen i soporna, dränk det med mycket vatten och se till så att det verkligen har svalnat.

– Om det börjar brinna - ring 112 och larma räddningstjänsten.

Källa: Brandskyddsföreningen, Uppsala brandförsvar, Storstockholms brandförsvar, Krisinformation.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS