DN:s granskning väcker ilska hos statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
DN:s granskning väcker ilska hos statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Löfven om vårddiskriminering: "Vidrigt"

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar nu på Dagens Nyheters granskning som i veckan visade att vårdgivare över hela Sverige tillåter patienter att välja att enbart vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

DN:s reportrar ringde över 100 offentliga och privata vårdgivare i landet och utgav sig för att vara patienter som snart skulle flytta till kommunen. I samtalen bad man om att få läkare och tandläkare som är etniskt svenska.

ANNONS

När personalen DN pratade med frågade om det är läkarnas språkkunskaper som bekymrar sade man nej och upprepade sitt önskemål. 51 vårdgivare gick med på patientens önskemål, medan 40 sade att det inte går. Ett fåtal markerade tydligt mot den typen av önskemål.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS