Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommuntopparna drack vid flera tillfällen rikligt med alkohol under sina tjänsteresor utomlands. Arkivbild.

Lyxhotell och sprit på skattebetalarnas nota

Starkölsluncher, lyxhotell och spritinköp på färjor. Så skulle man kunna sammanfatta de utlandsresor som kommunala bolagstoppar i Malmö gjort på skattebetalarnas bekostnad. Till exempel köpte bolaget Visab två flak öl och starksprit som "bussförtäring".

Sammanlagt har utlandsresorna, som gjorts mellan 2012 och 2017, kostat över åtta miljoner kronor, visar en granskning som Sydsvenskan gjort av ett stort antal kvitton från de senaste åren.

Enligt granskningen har kommuntopparna i många fall har druckit alkohol både under och mellan måltider.

Under 2016 åkte 14 personer från Parkering Malmö på en tjänsteresa till Rotterdam. Under resan förekom flera besök på dyra krogar och ett par inköp av alkohol på spritbutiker. Slutnotan för de två nätterna i Rotterdam landade på 163 000 kronor.

Vid ett annat tillfälle åkte flera Malmöpolitiker och representanter från det kommunala bolaget Visab på en resa till tyska Wolfsburg, arrangerad av Volkswagen. På färjan dit inhandlades bland annat två flak starköl och två flaskor sprit. På kvittot angavs det att inköpen handlade om "bussförtäring".

Senare under resan gjordes ett restaurangbesök där man förutom mat även köpte sammanlagt 35 glas alkohol till ett pris av 6 200 kronor.

Förmånskulturen i Malmö stad har förändrats efter en uppmärksammad granskning som Sydsvenskan gjorde 2016. I dag är exempelvis alkohol, med ett par undantag, förbjudet vid internrepresentation.

- Signalvärdet i den nya policyn är att det är alkoholfritt som gäller, säger Jan-Inge Ahlfridh, vd på för Malmö Stadshus AB, till Sydsvenskan.