Lyckliga kor sprang ut på bete

ANNONS
|

Det var många som ville se kosläppet på Evenstorps gård någon mil utanför Brålanda på torsdagen. Uppskattningsvis trängdes 1 500 personer runt hagen för att få en glimt att de lyckliga kossorna när de skuttade ut i det vackra vädret.

Inne i ladugården är det mörkt och luktar hö. Småfåglar sitter i taknocken och kvittrar små hemligheter och genom plankorna och de små fönstren strilar ljuset in. Snart är det dags. Sex månaders väntan är över. Många av kossorna här inne vet vad det handlar om, de har varit med förr och är rutinerade. Andra, som den lilla bruna kalven i ena hörnet, står ensam och tittar nyfiket på uppståndelsen. Hon är fyra månader och har aldrig varit utomhus. Har aldrig känt gräs mellan klövarna eller luktat på en maskros. Hon har heller aldrig haft miljoner surrande flugor runt ögonen eller känt regnet mot huden. Men snart ska hon få uppleva allt det.

ANNONS

Vi är på Evenstorps gård någon mil utanför Brålanda. En gång om året är det kosläpp och detta är tredje gången.

– Du vet, kossorna känner på sig när det börjar närma sig. När vi klippte gräset härom dagen och det började lukta så blev det ordentlig fart på dem, säger Magnus Karlsson som driver gården tillsammans med sin fru och familj.

Första året kom 400 personer för att titta när kossorna rusade ut, i fjol kom 1500 och under gårdagen uppskattades lika många.

– Det stora intresset tror jag går hand i hand med alla köttskandaler och intresset för närproducerat och ekologisk mat. Folk vill helt enkelt komma närmare och veta vad maten kommer ifrån, säger Magnus Karlsson.

Långt innan själva kosläppet ringlade köerna långa till parkeringen. Folk strömmade till och på gården kunde besökarna hälsa på andra djur, så som getter, grisar, kaniner, tuppar och hästar. Men dagens stjärnor var utan tvekan kossorna.

Nathalie Liedman och Clara Gustafsson, sex och tre år gamla, hade paxat den bästa platsen precis vid ladugårdens dörröppning för att se så bra som möjligt.

– Vi vill se korna dansa, sa Nathalie.

När klockan slog 15 öppnades dörrarna till ladugården och ett 50-tal förvånade kossor stack ut sina mular i solskenet för första gången. De första, rutinerade, var snabba ut och tog stora glädjeskutt ut i hagen. Väl där sprang de små ärevarv, precis som de vunnit första pris.

ANNONS

Men hur blev det för den lilla kalven då? Efter lite peppning och påhejningar från både bonden Magnus och publiken så lunkade hon slutligen ut i hagen, till en lång sommar i frihet med grönt gräs och solsken.

– Vi är så nöjda med dagen. Det har varit helt fantastiskt och vi är så glada att folk vill komma hit och dela det här med oss, säger Magnus.

ANNONS