Lovande tester för att upptäcka antikroppar i blodserum. Arkivbild.
Lovande tester för att upptäcka antikroppar i blodserum. Arkivbild. Bild: LEIF R JANSSON/TT

Lyckade försök med virustest i Sverige

ANNONS

Snart kan det bli möjligt att i större skala undersöka om en person har varit smittad med det nya coronaviruset. En grupp forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har utvärderat två olika kommersiella tester för att upptäcka antikroppar i blodserum, och resultaten är lovande.

– Det här har stor betydelse för att ta reda på hur många som har varit infekterade utan symtom, vilket i sin tur är viktigt för att i förlängningen avgöra när vi närmar oss flockimmunitet i samhället, säger överläkaren och virologen Jan-Åke Liljeqvist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till TT.

Liknande studier har gjorts i bland annat Nederländerna. Syftet med de svenska undersökningarna var dels att bekräfta resultaten, dels att anpassa testerna efter svenska laboratorieförhållanden.

ANNONS

– Just nu är det stor efterfrågan på testerna, vilket gör att det kan ta minst två till tre veckor innan de kan börja användas mer omfattande i Sverige, säger Jan-Åke Liljeqvist.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS