Kung Carl Gustaf och ärkebiskopen Antje Jackelén anländer till kyrkan.
Kung Carl Gustaf och ärkebiskopen Antje Jackelén anländer till kyrkan.

Luthers reformation lyftes i domkyrkan

Reformationen firades i Uppsala domkyrka. Över hundra gäster, däribland kungen, fanns på plats.

ANNONS
|

500 år har passerat sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg, vilket har uppmärksammats under en hel vecka. Föreläsningar, gudstjänster och nyskriven musik har lyft och påmint om reformationens betydelse.

Kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven fanns på plats i under högtidsmässan i Uppsala domkyrka när firandet av reformationen kulminerade.

Löfven citerade en dikt av Tomas Tranströmer: "Det finns mitt i skogen en glänta som bara kan hittas av den som gått vilse" och menade att kyrkan kan vara just en sådan plats.

ANNONS

- Att dela svårigheter och mörker, men också mötas i ljus och hopp. Det behövs i vår tid som präglas av konflikter, sade Löfven.

Han tog upp globala samhällsproblem som klimatförändringar och de "antidemokratiska krafter som vädrar morgonluft". Han anser att ingen utveckling är ödesbestämd och människor, i kraft av sin gemenskap kan bidra till viktig förändring.

- I gemenskapen kan vi flytta berg.

Gudstjänsten med temat "Jag skäms inte för evangeliet" leddes av ärkebiskopen Antje Jackelén.

- Luthers upptäckt står sig. Det är befriande att veta att det allra viktigaste i livet kan man inte köpa sig, sade Jackelén.

Medverkade gjorde även bland annat den katolske kardinalen Anders Arborelius och biskopar i Svenska kyrkan.

ANNONS

Fakta: Reformationen

Reformationen är beteckningen på den process som ledde fram till att en rad protestantiska eller reformerta samfund bröt sig loss från den romersk-katolska kyrkan med huvudsäte i Rom.

Processen började i liten skala redan på 1200-talet i exempelvis England och Tjeckien, men den blev en explosiv rörelse med enorm genomslagskraft på 1500-talet.

De mest kända förgrundsgestalterna är Martin Luther och den franske predikanten Jean Calvin.

Reformationen pågick under mycket lång tid. Den avslutades i de flesta länder 1648 då trettioåriga kriget upphörde.

Källa: "Reformation" av Diarmaid MacCulloch.

ANNONS