Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö tingsrätt i centrala Malmö. Arkivbild.

Lurade till sig miljoner – döms till fängelse

Med falska fakturor och missvisande bokföringar ramlade mångmiljonbelopp in till en byggföretagare i Malmö. Byggföretagaren hade stora uppdrag för en bostadsrättsförening i Malmö och döms till fängelse i 2,5 år.

- Det som är mest intressant för oss är hur mycket vi och staten kan få tillbaka från honom, säger bostadsrättsföreningens nuvarande ordförande när han tagit del av domen.

Fler åtal väntas i härvan kring bostadsrättsföreningen med drygt 800 medlemmar. Under en treårsperiod betalade föreningen en kvarts miljard kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt – med lånade pengar.

- I vissa fall har det utförts tjänster till för höga kostnader och i andra fall har det betalats ut förskott och det har inte kommit någonting, säger den nya ordföranden till TT.

Förre ordföranden sitter häktad sedan i december i fjol. Han misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta och en annan person sitter häktad som misstänkt för grovt givande av muta. Ytterligare sju personer är misstänkta i utredningen. När det gäller mutbrottsdelen kan det bli åtal redan vid nästa månadsskifte, uppger vice chefsåklagare Bo Birgerson för TT.

Inte aktiva

Att precisera exakt hur mycket föreningen förlorat är svårt, enligt den nya ordföranden, men föreningen stämmer olika företag på 41 miljoner kronor för vad som misstänks vara rena bluffar. Samtidigt är den nya styrelsen inställd på att stämma medlemmar i den tidigare styrelsen, som inte beviljats ansvarsfrihet.

- Det här är en blåsning som har blivit möjlig genom att alldeles för få medlemmar har varit aktiva genom att komma till årsmöten och man har haft för lite kunskap om vad man kan och ska göra när man misstänker oegentligheter, säger den nya ordföranden.

Byggföretagaren som nu döms för grovt skattebrott vid sju tillfällen samt grovt försvårande av skattekontroll har även meddelats näringsförbud i fem år. Åtalet ogillas gällande grov näringspenningtvätt och ett tillfälle av grovt skattebrott.

Genom olika former av kontrakt med bostadsrättsföreningen har miljonbelopp överförts till byggföretaget. I just den här delen av målet har man bara utrett vad som hänt med pengarna.

- Vi har inte tagit reda på hur bra eller möjligen dåligt arbete som utförts, utan bara konstaterat att man inte hanterat pengarna rätt i företaget, säger Bo Birgerson.

Fel uppgifter

Felaktigt lurade byggföretagaren till sig flera miljoner skattekronor genom att lämna oriktiga uppgifter om mervärdesskatt – och vinsten från brottsligheten fördes utomlands, enligt domen.

- Företaget skulle ha betala ungefär sex miljoner kronor mer i moms än vad man gjort, säger Birgerson.

Och byggföretagaren döms också för att ha fört in en stor oriktig verifikation i bokföringen i syfte att, enligt domstolen, dölja ett privat köp med bolagets pengar och därmed i förlängningen komma undan beskattning.

- Man skulle ha betalat någon form av löneskatt eller arbetsgivaravgift på de ungefär nio miljoner kronor som byggföretagaren köpte sitt hus för.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel brottsrubricering på ett ställe.