Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lupiner vid vägkanten.

Lupiner är färgstarka hot mot ängsblommor

Med stora penseldrag målar lupiner vårt landskap lite mer blått, vitt och rosa. Vackert kan tyckas, men för svensk ängsflora är det ingen höjdare. Lupiner konkurrerar nämligen ut sommarklassiker som blåklockor och prästkragar.

Lupiner ligger lite pyrt till i Sundsvallstrakten i helgen. Åtminstone om Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge får stor uppslutning för sin lupinfestival, som arrangeras för andra året.

- Vi uppmanar folk att plocka så mycket lupiner som möjligt, kanske för att sätta i vaser på bordet, och därefter förstöra lupinerna så att de inte sprider sig. Och för folk som inte klarar av att ta hand om dem på egen hand så tar vi emot lupiner på stan i Sundsvall på söndag, säger Björn Abelsson, ordförande i lokalföreningen, till TT.

Förra årets lupinfestival slutade med ett välfyllt personbilssläp, berättar han.

- Lupiner är väl inte den värsta invasiva arten, men det är en bra symbol för att uppmärksamma invasiva arter generellt. Alla vet vad lupiner är, säger han.

Jättebalsamin och kanadensiskt gullris är exempel på andra främmande, introducerade arter som klassas som invasiva och konkurrerar ut den ursprungliga floran i Sverige, enligt SLU.

Hot i landskapet

Att blommorna är vackra att se på hymlar han inte om. På stugtomten finns minsann lupiner, även om det är långt färre än för tio år sedan.

- Jag försöker hålla efter så att de inte sprider sig, jag slår lupinerna innan de sätter frön, säger Björn Abelsson.

För kulturlandskapet är lupiner absolut ett hot, förklarar jourhavande biologen Emma Wahlberg vid Naturhistoriska riksmuseet.

- Lupiner har en tendens att breda ut sig väldigt mycket och har ett kraftigt rotsystem, det blir svårt för andra växter att tränga igenom massan av lupiner. De tar helt enkelt över och breder ut sig så att andra växter inte får en chans, säger hon.

Naturskyddsföreningens ordförande i Sundsvall-Ånge berättar om lupiner som sprider sig efter vägkanter och tränger undan växter som prästkrage och blåklocka.

- Men även rödlistade arter som skogsklocka, som trivs vid vägkanten men inte klarar konkurrensen mot lupiner.

Bränner lupiner

Helt enkelt är det inte att bli av med lupinerna.

- Men om man plockar eller slår dem innan de sätter frö så sprider de sig i alla fall inte särskilt mycket. Slår man lupinerna två gånger per år så kommer de på sikt att bli mindre livskraftiga, säger Björn Abelsson och rekommenderar att man till exempel bränner upp delarna efteråt eller lämnar in som trädgårdsavfall på en återvinning.

Samtidigt är den färgsprakande ärtväxten också något som folk vill ha i sin omgivning.

- Det finns trädgårdsvarianter som är lite mindre benägna att sprida sig, som man i dag rekommenderar om man gärna vill ha lupiner, säger Emma Wahlberg.

För Björn Abelsson är det i första hand röda och vita lupiner som får vara kvar vid stugan.

- Blå finns det så många av ändå, säger han.