Lukttest på Skånes universitetssjukhus. Sämre lukt- och smaksinne kan kvarstå i månader hos ovaccinerade som haft en mild covid 19-infektion. Arkivbild.
Lukttest på Skånes universitetssjukhus. Sämre lukt- och smaksinne kan kvarstå i månader hos ovaccinerade som haft en mild covid 19-infektion. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Lukt och smak sämre länge efter mild covid-19

Sämre lukt- och smaksinne är symtom som kan finnas kvar i månader efter en covid 19-infektion, även om den varit mild.
Det visar en studie av drygt 14 000 personer i Västra Götaland. Deltagarna var inte vaccinerade när de drabbades av sjukdomen.

ANNONS
|

Studien har gjorts av Sahlgrenska universitetssjukhuset. Deltagarna fick ange om de upplevde något av 28 angivna symtom. Sedan jämfördes svar från personer som haft mild covid-19 tre månader tidigare med en grupp som inte haft viruset.

På en punkt var skillnaden tydlig.

"Det överlägset mest specifika symtomet för covid-19 var förlust av lukt eller smak", säger Simon Larsson, läkare vid Sahlgrenska, i ett pressmeddelande.

Andfåddhet och symtom från bröstkorgen var också något vanligare bland dem som haft covid-19. För flera av de 28 symtom man frågade efter märktes dock ingen skillnad alls mellan de två grupperna.

Hos kvinnor och personer över 35 år var självskattad hälsa och funktionsnivå i stort lägre bland dem som haft covid-19 än bland övriga svarande.

ANNONS

Studien, som presenterats i tidskriften Scientific Reports, anses ge ny kunskap om följderna av en mild covid 19-infektion. Tidiga studier av viruset handlade ofta om personer som drabbats av en svår infektion.

Deltagarna i den västsvenska studien hade inte hunnit vaccineras innan de fick covid-19. Senare forskning har visat att vaccinerade personer får färre besvär på sikt än ovaccinerade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS