Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Luddigt i KD-toppen om äldreboenden

KD-ledaren presenterade ett förslag om platsgaranti på äldreboende för alla över 85 år. Samma förslag som MP i Göteborg lanserat och som David Lega avfärdat.

För två veckor sedan var det budgetdebatt i fullmäktige i Göteborg. Ett av Miljöpartiets tunga förslag var en platsgaranti på äldreboende för alla som fyllt 85 år. Det avfärdades då av KD:s gruppledare David Lega med argumentet att det är bättre att titta på behov än ålder.

Under måndagens presskonferens på KD:s dag i Almedalen presenterar Göran Hägglund exakt samma förslag: platsgaranti utan behovsprövning för alla som fyllt 85. Argumenten var slående lika Kia Andreassons (MP). De handlar om många äldres otrygghet och ensamhet.

David Lega är, förutom KD:s gruppledare i fullmäktige i Göteborg, även partiets andre vice ordförande.

Är det inte underligt att en framträdande KD-politiker som Lega sagt nej till detta förslag som du nu vill gå till val på?

- Vad jag föreslår är att staten skjuter till pengar till kommunerna. Det är klart att David Lega skulle tycka att det skulle vara bra om den här förbättringen finansierades också i Göteborg, säger Göran Hägglund.

Han förtydligar också att kommunpolitikerna gör sina egna prioriteringar.

- Om vi ändrar i socialtjänstlagen gäller det hela landet, säger Hägglund.

David Lega säger nu att det han sa under debatten var att förslaget var bra men kunde göras bättre.

- Det jag menar är att det redan i dag på kommunal nivå kan göras mer för de gamla som känner oro och ensamhet. Även någon som är 83 år ska kunna få hjälp och stöd. Man ska inte behöva vänta till 85 år, säger David Lega.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.