Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luciabarn väckte rasistisk hatstorm

En bild på ett lätt leende barn som lucia i en Åhlénsreklam fick hatet att koka i sociala medier. Bara för att barnet har mörk hy, och inte nödvändigtvis är en flicka.

"'Mångfald' = folkmord på vita."

"VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där."

"Det är att göra våld på våra traditioner."

"Fan jag spyr."

Åhléns öppnade locket till hatburken när företaget presenterade sin luciareklam på Facebook tidigare i veckan.

- Som svensk med utländskt påbrå får man höra dag in och dag ut att man ska anpassa sig till Sverige och ta del av svenska traditioner, men när man väl gör det så får man massa hat emot sig. Tragiskt, säger en av barnets släktingar till Aftonbladet.

"Oerhört stötande"

Hatet spreds på Åhléns Facebooksida och i olika grupper. De upprörda skribenterna vände sig emot att barnet inte är vitt, och att det inte går att avgöra om det är en flicka eller en pojke.

- Det är oerhört stötande att se dessa hatfulla kommentarer, säger Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson till Nyheter24.

- Alla har rätt att vara lucia om hen vill, säger Weronika Nilsson.

En kärleksvåg

Hatet har dock väckt en motreaktion.

- En fantastisk våg av kärleksfulla kommentarer har strömmat in där människor hyllar vår fina lucia. Det visar att vi är många som vill stå upp för viktiga värderingar om inkludering och öppenhet.

Åhléns har rensat bland kommentarerna på sin sida – men också fått kritik för att inte rensa tillräckligt snabbt eller väl.

I skrivande stund har bilden fått lite över 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och över 20 000 gilla- och kärleksreaktioner.