Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Lottas ord om terrorn från Martin Jonsson

Efter flera månaders terror ska Martin Jonsson, 33, ha misshandlat Lotta Rudholm till döds. Vid ett tillfälle fick hon nog och polisanmälde mannen. Här är Lottas ord om skräcken och rädslan för vad han skulle göra med henne.

Tidigt på morgonen den fjärde juni släppte Lotta in sin tidigare pojkvän Martin Jonsson i sin lägenhet i Bromma.
Drygt tio minuter senare ringde mannen SOS och sa att det behövdes en ambulans till platsen.
– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, säger han till SOS och berättar att kvinnan är väldig skadad.
Lotta fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Tre dagar senare somnade hon in.

LÄS MER: Lottas syster: "Allting rivs upp"

Orsakade revbensfraktur

Martin Jonsson kunde gripas i samband med misshandeln. Han åtalades sedan för mord på Lotta.
Mannen åtalas också för grov fridskränkning. Den sistnämnda åtalspunkten rör tio händelser från slutet av mars och fram till mitten av maj där mannen har misshandlat och hotat Lotta. Han ska också ha slagit sönder saker i hennes hem
Åklagaren skriver i stämningsansökan om hur Martin Jonsson vid ett tillfälle ska ha slagit Lotta så hårt i bröstet att hon fick en revbensfraktur. En annan gång kastade han ett glas på hennes fot. Han ska också ha sparkat henne samt tagit ett hårt grepp om hennes hals en gång. Utöver detta misstänks han för att ha sagt att hon skulle våldtas och dödas.

Dokumenterade skadorna

Lotta dokumenterade själv flera av händelserna. Hon tog bland annat bilder på sina skador. Bilderna skickade hon sedan till sina kompisar, innan hon raderade dem från sin egen telefon.
I en kalender gjorde hon anteckningar om att mannen genomgått en personlighetsförändring: "Sjukligt svartsjuk, elak, aggressiv" punktade hon upp i en beskrivning av mannen.
Martin Jonsson var oerhört svartsjuk, enligt uppgifter i förundersökningen. Lotta har skrivit i sin kalender om hur hon fick gå runt i lägenheten med Facetime för att visa att det inte var någon där. Och han ska alltid ha kollat igenom hennes telefon: "Fick bedyra min trohet" skrev hon.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i mitt huvud"

Panikångest

Tillslut fick Lotta nog av Martin Jonssons terror. Hon gick till polisen.
Den 25 maj förhördes Lotta i en och en halv timma. Hon berättade då om allt hon varit med om, eller allt hon kunde minnas. Hon sa till polisen att hon misshandlats så många gånger att hon hade svårt att komma ihåg alla gånger.
För polisen berättade hon om den panikångest hon känt av stressen och misshandeln som hon utsatts för.
Till slut orkade inte Lotta fler frågor. Hon ville avbryta förhöret. Men hon sa att hon har mycket mer att berätta om. Men hon ville gärna att Martin Jonsson skulle få kontaktförbud.
Polisen som ledde förhöret gjorde en notering om hur Lotta pendlade i humöret under samtalet. Flera gånger bröt hon ihop men samlade sig sedan och berättade om vad hon utsatts för.

Fick inget skydd

Dagen efter kom Lotta tillbaka till polisstationen hon var då kritisk till hur hennes ärende skötts. Enligt uppgifter i förundersökningen ska en polis ha ringt och sagt att hon inte skulle få någon hjälp med skydd från deras sida. Hon ville därför lägga ner anmälan.
Polisen som pratade med Lotta skrev i en rapport att Lotta var besviken. Polisen uppfattade det som att Lotta blivit besviken på att hon inte fick den återkopplingen som hon hoppades på när hon öppnade sig och berättade om vad hon varit med om.
Lite senare samma dag åkte en polispatrull hem till Lotta. Då berättade Lotta återigen om att hon är rädd för Martin Jonsson. Hon var rädd för vad han skulle göra med henne.

Vill inte vara rädd

Lotta sa till poliserna att hon inte vill gå runt och vara orolig och rädd.
Poliserna som var hemma hos Lotta försökte, efter förhöret, sammanfatta vad de uppfattade var hennes största oro:
- Hur mannen kommer reagera på att hon gått till polisen. Lotta var orolig över att det ska leda till ytterligare våld och övergrepp.
- Hon var orolig att rättegången inte ska leda någonvart utan kanske bara riva upp alla sår samtidigt som hon tyckte att det var jobbigt att möta expojkvännen i rätten.
- Lotta ska också ha varit fundersam över vilket stöd hon skulle få under en rättegång. 
Innan poliserna lämnade lägenheten sa Lotta att hon ska fundera över om hon ville fortsätta rättsprocessen. 

Drog tillbaka anmälan

Fem dagar efter att Lotta anmälde Martin Jonsson, det vill säga 30 maj, hörde hon återigen av sig till polisen. Hon hade bestämt sig. Hon ville dra tillbaka sin anmälan. Hon sa till polisen att hon inte var redo att gå vidare och att hon inte ville vara med i den här processen.
När polisen sa till Lotta att det var de och inte hon som beslutar om ärenden ska läggas ner ska Lotta, enligt förundersökningen, ha sagt att polisen skulle utsätta henne för fara om de fortsatte utredningen. 
Lotta sa att hon bara vill låta det vara. Hon sa till poliserna att det lugnat sig med Martin Jonsson.
Han anhölls i sin frånvaro i samband med Lottas anmälan men anhållandet hävdes och utredningen lades ner. Detta agerande utreds nu av riksåklagarens tillsynsavdelning.

Kunde besinnat sig

Efter att Lotta tog tillbaka sin anmälan mot Martin Jonsson dröjde det inte många dagar innan han misshandlade henne till döds.
Martin Jonssons "vidgår våld, bestrider uppsåt att döda", skrev åklagaren i stämningsansökan.
– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, säger han till polisen.
Åklagaren sa under en presskonferens att det hela grundade sig i svartsjuka från mannens sida.
– Jag bedömer inte att någonting talar för att den här gärningen har varit planerad, sa Tobias Kudrén enligt TT.
Han ansåg dock att Martin Jonsson gjorde uppehåll i misshandeln.
– Det är väldigt mycket våld, väldigt många slag och sparkar. Jag anser att han haft möjligheten att besinna sig, sa Tobias Kudrén under pressträffen enligt DN.

Nu har Martin Jonsson dömts till 18 års fängelse för mordet på Lotta. De sänkte därmed tingsrättens livstidsstraff.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.