Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Londonboende kan hota prinsens tronföljd

Prins Nicolas döps i Drottningholms slottskyrka på söndag. Men om familjen bor kvar i London under en längre tid kan det hota prinsens - och storasyster Leonores - plats i tronföljden.

Kan en svensk kunglighet behålla sin plats i successionsordningen om han eller hon växer upp utomlands? Frågan väcktes senast när storasyster prinsessan Leonore föddes i New York i fjol, där mamma prinsessan Madeleine och pappa Chris O'Neill bodde då.

Regelverket kom till i början av 1800-talet, i samband med att Jean Bernadotte blev Sveriges kung under namnet Karl XIV Johan. Bland annat stadgas att Sveriges regent "alltid skall vara av den rena evangeliska läran" och att "prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket".

Sex års ålder

Nu bor familjen i London - alltså inte "inom riket". Men exakt hur ska bestämmelsen tolkas?

När riksmarskalken Svante Lindqvist i fjol uttalade sig om Leonore hette det bland annat att hon måste döpas i svenska kyrkan om hon ska få stanna kvar i den svenska tronföljden.

-Hon ska uppfostras från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen, berättade han för Aftonbladet.

Hovexperten Sten Hedman tror dock inte att frågan om att prinsessan Madeleines barn skulle uteslutas ur tronföljden ens har diskuterats.

-I och för sig ska de ju enligt reglerna bo i Sverige. Men för att de ska komma i fråga. . .det är ju så pass avlägset. Jag tror inte ens Madeleine själv reflekterar över det, att hennes barn skulle kunna komma ifråga som tronarvingar. -Det är inte heller säkert de stannar utomlands, de kanske kommer vara verksamma i Storbritannien några år för att sedan komma tillbaka till Sverige. Det där är ju så gamla regler också, och jorden krymper, fortsätter han.

Ny kunglig bebis

Än så länge är alltså prins Nicolas och prinsessan Leonore kvar på listan, på plats sex respektive fem. När kronprinsessan Victoria och prins Daniel får sitt andra barn, beräknat till i mars 2016, hamnar det barnet på plats tre i tronföljden och puttar därmed ner Nicolas och Leonore ett snäpp.

Just nu ser det dock inte ut att vara aktuellt med någon bosättning i Sverige för familjen. Tvärtom.

-Vi skulle absolut bo i Sverige om det hade gått med mitt jobb, men nu har jag ett nytt jobb som kräver att jag är i London, sade Chris O'Neill till Expressen i våras.

Bild: Per Larsson / TT