Londonboende kan hota prinsens tronföljd

ANNONS
|

Kan en svensk kunglighet behålla sin plats i successionsordningen om han eller hon växer upp utomlands? Frågan väcktes senast när storasyster prinsessan Leonore föddes i New York i fjol, där mamma prinsessan Madeleine och pappa Chris O'Neill bodde då.

Regelverket kom till i början av 1800-talet, i samband med att Jean Bernadotte blev Sveriges kung under namnet Karl XIV Johan. Bland annat stadgas att Sveriges regent "alltid skall vara av den rena evangeliska läran" och att "prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket".

Sex års ålder

Nu bor familjen i London - alltså inte "inom riket". Men exakt hur ska bestämmelsen tolkas?

ANNONS

När riksmarskalken Svante Lindqvist i fjol uttalade sig om Leonore hette det bland annat att hon måste döpas i svenska kyrkan om hon ska få stanna kvar i den svenska tronföljden.

-Hon ska uppfostras från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen, berättade han för Aftonbladet.

Hovexperten Sten Hedman tror dock inte att frågan om att prinsessan Madeleines barn skulle uteslutas ur tronföljden ens har diskuterats.

-I och för sig ska de ju enligt reglerna bo i Sverige. Men för att de ska komma i fråga. . .det är ju så pass avlägset. Jag tror inte ens Madeleine själv reflekterar över det, att hennes barn skulle kunna komma ifråga som tronarvingar. -Det är inte heller säkert de stannar utomlands, de kanske kommer vara verksamma i Storbritannien några år för att sedan komma tillbaka till Sverige. Det där är ju så gamla regler också, och jorden krymper, fortsätter han.

Ny kunglig bebis

Än så länge är alltså prins Nicolas och prinsessan Leonore kvar på listan, på plats sex respektive fem. När kronprinsessan Victoria och prins Daniel får sitt andra barn, beräknat till i mars 2016, hamnar det barnet på plats tre i tronföljden och puttar därmed ner Nicolas och Leonore ett snäpp.

Just nu ser det dock inte ut att vara aktuellt med någon bosättning i Sverige för familjen. Tvärtom.

-Vi skulle absolut bo i Sverige om det hade gått med mitt jobb, men nu har jag ett nytt jobb som kräver att jag är i London, sade Chris O'Neill till Expressen i våras.

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

"Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande", heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före hennes syskon (och deras barn) i kön.

Prins Carl Philip stod först på listan när han föddes 1979, eftersom regeln då var att kronan skulle ärvas av en manlig avkomling. Den 1 januari 1980 ändrades reglerna så att det äldsta barnet, oavsett kön, kommer först. Därmed blev Victoria kronprinsessa.

Hela listan:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Carl Philip

4. Prinsessan Madeleine

5. Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

6. Prins Nicolas, son till Madeleine

Program för prins Nicolas dop i Drottningholms slottskyrka, söndag den 11 oktober:

11.00-12.00 Gäster anländer till Drottningholms slottskyrka

12.00 Dopceremoni i kyrkan

Cirka 12.40 Gästerna lämnar kyrkan

13.00 Kungaparets mottagning i Drottningholms slott

Källa: kungahuset.se

ANNONS