Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Londons lärosäten lockar svenskar. Arkivbild.

London i topp för svenska utlandsstuderande

London, Köpenhamn och Sydney. Det är de tre storstäder som drog till sig flest svenska studenter förra läsåret. Totalt pluggade 26 100 svenskar med svenskt studiemedel utomlands – det lägsta antalet på nio år.

Antalet studenter som bosätter sig utomlands för att läsa en del av eller en hel utbildning har pendlat mellan 24 500 och 29 700 under 2000-talet. Den högsta nivån nåddes 2014/15 och sedan dess har antalet sjunkit bit för bit. Det är inte förvånande, enligt utredare Carl Johan Stolt vid Centrala studiestödsnämnden (CSN).

- Årskullarna som lämnat gymnasiet har minskat under flera år, och det hänger rimligtvis ihop med att antalet utlandsstuderande också minskar. De som åker är ju unga – de flyttar efter eller inom ett par år efter att de slutat gymnasiet, säger han.

Läser program

En mindre grupp av förra läsårets utlandsstuderande läste språkkurser medan nära 7 000 var utbytesstudenter och hade därmed förlagt en del av sin svenska högskoleutbildning vid ett utländskt lärosäte. Men de allra flesta – drygt 16 700 personer – var så kallade free movers och hade alltså själva sökt en viss kurs eller utbildning vid ett visst universitet. Dit hör till exempel de drygt 2 200 personer som flyttat utomlands för att plugga till läkare. Närmare hälften av dem läser utbildningen i Polen.

London eller Riga

Men det land som drar till sig flest svenska studenter är USA, följt av Storbritannien och Australien. Studenterna är fördelade på en mängd lärosäten i en rad olika städer, och den största svenskstudentstaden är London. Det universitet som samlar flest svenska studenter är lettiska Riga Stradins University som har en läkarutbildning på engelska.

- När vi gör undersökningar svarar de utlandsstuderande huvudsakligen att man väljer utifrån var den önskade utbildningen finns. Sedan är det ett antal som vill komma ut och göra något annat och kanske väljer efter klimat eller annat, säger Carl Johan Stolt.