Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalpolitiker: "Väldigt drastiskt"

S-politiker sågar inte oväntat Alliansens misstroendeförklaring mot de tre ministrarna.

Misstroendeförklaringen mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) är "oansvarig", tycker riksdagsledamoten Pia Nilsson (S).

- Det är ett haveri, det som inträffat, och att låta konstitutionsutskottet granska det hade varit helt korrekt. Men det Alliansen gör är att förbise KU:s granskning, säger hon till VLT.

"Forcera processen"

Även riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) anser att Alliansen borde ha inväntat KU:s granskning av säkerhetsläckan på Transportstyrelsen.

- Börjar man med en misstroendeförklaring innan alla fakta finns på bordet så är det att forcera processen, då säger man att man redan vet vad som har hänt, säger hon till Barometern.

Christoffer Bernsköld (S), ordförande för det socialdemokratiska östgötadistriktet, tycker att det var "väldigt drastiskt att dra till med ett misstroendevotum", skriver Corren.

Hos Alliansens partkollegor låter det annorlunda. Gruppledaren för Moderaterna i Eskilstuna hyllar misstroendeförklaringen.

- Jag tycker att det är bra att man markerar skarpt mot regeringen, säger Jari Puustinen till SVT Sörmland.

Anna af Sillén (M), gruppledare i Nyköping, säger att det är en "kraftfull och nödvändig åtgärd", enligt SVT.

Nästa steg

Men Mohamad Hassan, liberalt kommunalråd i Uppsala, tycker att partikollegorna agerat förhastat.

- Det viktigaste nu är att vi utreder hur vi hanterar och undviker att något liknande händer igen. Sverige behöver stabilitet, säger han till Upsala Nya Tidning.

Stefan Löfven ska i dag hålla en presskonferens klockan 10 och ge besked om vad nästa steg blir.

Socialdemokraternas försteombudsman i Göteborg, Eva-Marie Rasmusson, vill se ett extraval.

- Jag är inte främmande för att ta till ett extraval, men det är min personliga åsikt, inte partidistriktets, säger hon till Sveriges Radio Ekot.