Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Lokala råd om corona blir nationella – efter lucia

Efter lucia kommer de lokala råden, som införts i nästan alla svenska regioner, att bli nationella. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi kommer att försöka samla oss till någon form av nationella råd under just helgerna, säger han.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om lokala allmänna råd i 19 av 21 regioner i Sverige, sedan den möjligheten tillkom i slutet av oktober.

Skärpningarna är tidsbegränsade, men för Skåne och Uppsala förlängdes de på tisdagen till den 13 december. För Västra Götaland, Stockholm och Östergötland gäller råden tills på torsdag, 19 november.

– En del är redan förlängda till den 13:e, en del har slutdatum något tidigare men kommer att förlängas till den 13:e successivt under de närmaste veckorna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens presskonferens.

LÄS MER: Ministern: Skolorna kan komma att stänga efter jul

Julhelgen med resor orsaken

Den 13 december, luciadagen, är alltså datumet myndigheten siktar på. Orsaken är julhelgen därefter, då man vill se nationella råd.

– Vår ambition som vi kommer att jobba med är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till den 13 december, när vi kommer att försöka samla oss till någon form av nationella råd under just helgerna. Då är det så mycket resande mellan olika regioner och så, så vi förstår att det då kan bli väldigt svårt att förstå exakt vilka råd som gäller beroende på var man är någonstans.

Oklart vad som händer efter nyår

Folkhälsomyndigheten valde inför hösten att ha mer fokus på coronaläget i respektive region.

Redan någon vecka efter att Uppsala blivit den första regionen med lokala råd, menade Anders Tegnell emellertid att det kunde bli ett nationellt fokus på nytt. Så blir det alltså under andra halvan av december.

– Då tror jag att vi under en period behöver ha råd över hela landet. Sedan får vi se vad som händer, eller om vi möjligen behöver komplettera med något extra i någon region.

Exakt vilka råd som kommer att gälla under julhelgen har Folkhälsomyndigheten ännu inte bestämt, även om bland annat socialminister Lena Hallengren (S) varnat för en jul med hårda restriktioner.

– Vi återkommer till det så fort det har landat lite mer och vi kommit lite närmare i tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

LÄS MER: ”Ställ in er på att fira jul i mindre sällskap”

LÄS MER: Skärpta restriktioner mot corona kan gälla över jul och nyår

LÄS MER: Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken första halvåret 2020

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.