Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jens Fischer, kommunalråd i Hagfors för Oberoende realister. Fem månader efter valet har lokala partier etablerat sig i styret i 49 svenska kommuner. I en av dem, Hagfors, är det lokala partiet i ensamt styre.

Lokala partier "bevis att demokratin funkar"

Fem månader har gått sedan valdagen. I nästan hälften av landets kommuner innebar valresultatet ett maktskifte, samtidigt klev lokala partier in i styret på 49 platser från norr till söder.

Fischer är unik i Sverige. Oberoende realister i Hagfors är nämligen det enda lokala partiet som styr ensamt i en kommun, enligt en sammanställning av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Knappt 17 procent av landets 290 kommuner har dock minst ett lokalt parti som ingår i det kommunala styret.

- Vi söker stöd i olika frågor, alla partier har något som är bra. Det är sakfrågor som gäller, det är den politiken vi bedriver. Jag tror att det behövs på lokal nivå, det blir mer handfast när det handlar om att bygga ut en skola eller en simhall, säger Jens Fischer.

Han beskriver de första fem månaderna efter valet som "extremt intensiva".

- Vi har ingen som har koppling till politiskt arbete tidigare, men det har rullat på, vi har ett väldigt bra lagarbete, säger Jens Fischer.

Fungerande demokrati

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet tror inte på någon framtida explosion av lokala partier:

- Vi har redan nu kommit så långt att vi har eller har haft lokala partier i majoriteten av kommunerna, så det kanske inte finns så mycket utrymme för ytterligare spridning. Det har gått rätt långt redan skulle jag säga.

Han vill inte peka ut någon specifik trend för de lokala partierna runt om i landet, däremot tycker han att kritik från etablerade rikspartier ska tas med en nypa salt.

- Att det här kommer upp är ett tecken på att demokratin fungerar och att folk är engagerade. Det finns alltid en slags kritik mot nya partier från gamla partier, säger han.

Lokal förmåga

Johansson poängterar att det är mycket enklare att starta ett lokalt parti än att försöka ge sig in på riksplanet direkt.

- Det lokala är en trygg bas. De flesta partier har inte ambitionen att bli rikspartier. Förutsättningarna att starta något nytt är bättre på ett begränsat område.

Jens Fischer vill däremot inte utesluta att Oberoende realister kan ta klivet in på riksplanet i framtiden.

- Det vet man aldrig, vi får se vart vi är om ett tag. Man ska aldrig utesluta, men just nu är vi fokuserade på Hagfors bästa, säger han.