Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala liberaler vill peta Björklund

Nu kommer krav på att Liberalerna ska byta ut Jan Björklund efter tio år på partiledarposten. I stället vill kritikerna ha Birgitta Ohlsson. Men Jan Björklund är taggad att sitta kvar.

Det är inte bara inom Moderaterna som man vill göra en radikal förändring genom att byta ut partiledare. Från såväl Uppsala, Jönköping, Örebro som Järfälla förordar man nu en förändring inom Liberalerna inför landsmötet i november, rapporterar flera medier.

Jan Björklund är medveten om att han inte är omtyckt av alla i partiet. Avgångskraven har hörts förr.

- Jag bedömer att jag har ett starkt stöd i Liberalerna. Ingen ledare har ett hundraprocentigt stöd, i synnerhet inte när man har varit med så länge som jag. Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support, säger Jan Björklund.

Och får han själv bestämma, vill han sitta kvar ett tag till.

- Jag är väldigt taggad och sugen att fortsätta den här uppgiften, att fortsätta förnyelsen av vår politik, att leda partiet i valrörelsen till en valseger och sedan bilda en ny svensk regering, säger Jan Björklund.

Given utmanare

Albert Söderlind, ordförande för Liberalerna i Jönköpings kommun, anser dock att partiet behöver förändras.

- Man har signalerat från partiet att man vill förnya sig. Ska man göra det fullt ut så ska man också byta ansiktet som representerar partiet utåt, säger han.

Han ser precis som partikollegor runtom i landet en given utmanare till Björklund:

- Birgitta Ohlsson är en självklar efterträdare. För det första har hon varit EU-minister, suttit i riksdagen länge och har aldrig varit i ropet som nu. Med sin bok är hon väldigt aktuell och blivit en person som kommit in i människors liv och blivit mera folklig.

TT: Är detta något du saknar hos Björklund?

- Jag vill inte förtala någon men jag kan tycka att partiet i sig blivit ett enfrågeparti med skolfrågan. Det är en viktig fråga men det behövs ett bredare spektrum.

Oförändrat stöd

I SCB:s stora mätning av partisympatierna får Liberalerna oförändrat fem procent, och samtidigt ställs kraven på ett byte från flera håll i landet.

- Det är flera som tycker som vi uppenbarligen, säger Albert Söderlind.

TT: Visste du om att till exempel Uppsala skulle ställa samma krav?

- Det vill jag inte kommentera.

Tidigare turbulens

Turbulensen i partiet är inte ny, så sent som under förra hösten varvades krav på att partiledningen skulle ställa sina platser till förfogande med krav på att Birgitta Ohlsson skulle avgå.

Birgitta Ohlsson har gått emot partiets linje i flera frågor, bland annat kring asylregler. Även om hon ifrågasatts och det bara är drygt ett år kvar till nästa val, ser dock Albert Söderlind henne som ett naturligt val.

- Starka personer väcker alltid känslor. Sedan är det alltid riskabelt att byta partiledare men samtidigt är hon en sådan välkänd gestalt, det här är ingen nykomling som behöver skolas in, säger han.